Matematik

Koordinater til skæring med x-og y aksen

05. september 2009 af mumsmums (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

 Hej alle

Jeg har lidt problemer med følgende opgave:

En ellipse i planen har ligningen:

E: (x/a)^2 + (y/b)^2 = 1

a og b er positive tal, og ellipsen er symmetrisk omkring akserne og har centrum i Origo, (0,0).

a) Angiv koordinaterne for de to punkter, hvor ellipsen skærer x-aksen?

b) Hvor skærer den y-aksen?

____________

Kan ikke rigtig komme igang da jeg mangler et par "ledetråde" til at komme igang med opgaven. 

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. september 2009 af peter lind

Punkterne hvor ellipsen skærer x-aksen har y koordinaterne 0, så sæt y= 0 ind i ligningen.


Svar #2
05. september 2009 af mumsmums (Slettet)

 ok er det så:

(x/a)^2 + (0/b)^2 = 1

(x^2) / (a^2) = 1

x^2 = 1*(a^2)

x = a


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. september 2009 af peter lind

±a


Svar #4
05. september 2009 af mumsmums (Slettet)

 Okay. Men i opgaven står der at man skal angive koordinaterne for de TO punkter, hvor ellipsen skærer x-aksen. Det vil sige vi har følgende koordinater for de to punkter: 

koordinat 1: ( +a, ? )      ,      koordinat 2: ( -a , ? )

For så at finde den anden koordinat, kan det så passe at man sætter de fundne koordinater i følgende ligning, og isolerer nu y???:

(x/a)^2 + (y/b)^2 = 1

(+a/a)^2 + (y/b)^2 = 1

((a^2) / (a^2)) +  ((y^2) / (b^2)) = 1

1+ ((y^2) / (b^2)) = 1

((y^2) / (b^2)) = 0

y = 0

Det vil sige at koordinater 1: (+a, 0). Og det samme skal jeg så gøre for -a. Kan det passe eller er jeg helt galt på den???


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. september 2009 af peter lind

Du har helt ret; men regneriet i #4 er overflødigt. Du har netop fundet x-koordinaterne for de punkter hvor y-koordinaterne er 0. Punkter på x-aksen er netop karakteriseret ved at y koordinaten er 0.


Svar #6
05. september 2009 af mumsmums (Slettet)

 Nårh ja:) så punkter for de to koordinater er altså bare: (+a, 0) og (-a, 0).

Så i delopgave b, hvor man skal finde skæring for y-aksen, skal man så sige x=0. Og derefter isolere y:

(0/a)^2 + (y/b)^2 = 1

(y)^2 / (b)^2 = 1

(y)^2 = (b^2)

y= +- b

og koordinater er så: (+b, 0) og (-b, 0) ???


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. september 2009 af peter lind

(0,b) og (0, -b)


Svar #8
05. september 2009 af mumsmums (Slettet)

he he.. Der var jeg lidt for hurtig:) Endnu engang tusind tak for hjælpen. Det er et godt stykke arbejde du gør :) god weekend:)


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. september 2009 af peter lind

Tak i lige måde.


Skriv et svar til: Koordinater til skæring med x-og y aksen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.