Matematik

Et integral

13. september 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Nu er Fourier kommet med sine opgaver af kategorien "nem". Her kommer en til i kategorien "ekstra nem", så alle skulle kunne finde ud af det. Der, der synes den er for nem, kan jo bare springe den over. Den lyder i sin korthed sådan her: Find det ubestemte integrale af  dα / (cos(α)*(1+sin(α)). Vis din fremgangsmåde. (α = alfa).


Svar #1
13. september 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Ingen, der har mod på opgaven? Hvad med dig Kieslich, eller dig Fourier, eller dig Dynin? Og Lind, jeg ved du sagtens kan klare den, så vent lige til de andre melder sig på banen. Så var der vist en, der hed Sheef, en, der hed ricterklanen og, en der hed isomorfian og et par, der hedder ibibib og Holretz, men hvor er de henne i dag? Imponerende at jeg kan huske dem alle ikke? Og hvad med dig Euler? Du var så dygtig til algebraen. Og så mangler vi jo også vores alle sammens Daniel - Mensa geniet.


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. september 2009 af Dynin (Slettet)

Substitution med t=tan(α/2) ... eller havde du tænkt dig en anden fremgangsmåde?
 


Svar #3
13. september 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Det kan du godt prøve, men selv synes jeg det er nemmere med substitionen u = sin(α). Nej jeg vil helst vente lidt med resultatet, fordi det også indeholder den partielle fraktion P(x)/Q(x) = A / (1-u) + B / (1+u) + ..osv. Men det er ikke rigtigt, at det er en nem opgave.


Svar #4
14. september 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg kommer med løsningen i næste uge, hvis ingen har meldt sig. Min pointe er, at det er nemt nok at komme med en svær opgave (som Fourier og mange andre har gjort i tidens løb), det kan vi allesammen, men det kræver så også, at den, der kommer med den, selv kan løse den og ikke mindst forstår den. Og det kan jeg godt. Jeg har givet et hint, men vil meget gerne se den løst med brug af en anden trigonometrisk funktion, end den jeg foreslog, men det skal nok i sidste ende vise sig at være to sider af samme sag. Det kunne jo være en tillægsopgave?. Hint igen: Ved trigonometriske integraler er det altid en god ide at tegne en retvinklet trekant med passende angivelser på siderne samt overveje grænser.


Brugbart svar (2)

Svar #5
15. september 2009 af Dynin (Slettet)

Her er min løsning ved brug af substitution med u=sin(α) ... da er du=cos(α)dα og dermed er

Som indikeret i #3 er ideen at bruge integration af partielle fraktioner, dvs. omskrive integranden til

for passende tal a,b,c. Ovenstående ligning er ækvivalent med at løse

Ved at betragte koefficienterne haves 3 ligninger med 3 ubekendte, der let løses ... man får a=-b=-1/4 og c=1/2. Dermed haves

tilbagsubstitueres haves således


 


Svar #6
15. september 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Yes, sådan! Var lidt svær også for mig.


Skriv et svar til: Et integral

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.