Matematik

hjæææælp mig...tak:)

15. september 2009 af kjærr (Slettet)

hej .... jeg har virkelig svært ved at forstå hvordan man løser ligninger...det gælder både 1.grads- og 2.-grads ligninger samt uligheder.... jeg vil virkelig sætte pris på det, hvis der er en der ude der gider at forklare et par eks. i detaljer..... på forhånd taaaak....


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. september 2009 af MN-P (Slettet)

En ligning består af mindst en ubekendt, et lighedstegn og et/nogle tal.

Lighedstegnet netyder at det der står på de to sider er lige stort.

Når ligningen løses holdes de to siders værdier hele tiden lige store.

Ved 1.gradsligninger kan man

lægge lige meget til på begge sider,

trække lige meget fra på begge sider

gange med samme tal på begge sider

dividere med samme tal på begge sider.

Find et eksembel på en 1. gradsligning og prøv at løse den ved brug af disse regneregeler.

Skriv den ind her, så ser jeg på den.


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. september 2009 af bQnne (Slettet)

 1. grads:

32*x + 8*x +72+8 = 0. Her skal du bare flytte rund på tal. Du skal husk at det du gør på den ene side af ='tegnet skal du OGSÅ gøre TILSVARENDE på den anden. Lad os begynde:

Vi starter med at samle de løse dele på venstre side. Læg 72+8 sammen og få 80. Dernæst har du x 32 gange, og samtidigt har du x 8 gange. Du har altså x totalt set 40 gange. Du får 40*x.

Vi har altså (bemærk det manglende gangetegn - det kan undlades HVIS der ganges med variabler, så som x):

40x + 80 = 0

Vi kan nu minusse med 80 på begge side af lighedstegnet:

40x +80 - 80 = 0-80        =         40x = -80

Nu dividere du 40 med -80:   40/-80 = -2

Ergo har du tilbage:    x = -2.

Har ikke tid til at tage et til eksempel, men prøv at løse ligningen: 12x + 6 -2x = 11


Svar #3
15. september 2009 af kjærr (Slettet)

eeeeeejjjjj taaaak hvor er i altså bare GOOOODE....jeg printer lige denne side ud... tænker lidt over det... og skriver tilbage...taaaaak for jeres tid---det mener jeg virkelig...


Svar #4
15. september 2009 af kjærr (Slettet)

okay er det først 6 + 11... altså 17

12-2x.....=10x

er det så 10x+17=11+6

10:17?------ =1,7/10??

x= 1,7 10ende dele?            omg det er altså svært,,,,:(


Svar #5
15. september 2009 af kjærr (Slettet)

x-11=2x+9    ????

2(8x+9)=13+16x+15 her ganger jeg med to begge sider først og derefter pluser? altså

2*8x +2*9  osv.....= 16x+18=26+32x+30                                  og nu 18+26+30=74         også  xérne= 48x

74:48  = 1,5416666..... det virker så forkert

 skal man så helst svare hele tal også bare sige X=1???

2(3x+4)=3(2x+1)    hvad så med her?? man kan jo ikke gange med det samme tal på begge sider... den ene side skal ganges med 2 den anden side med 3 har det en betydning?


Brugbart svar (1)

Svar #6
15. september 2009 af bQnne (Slettet)

 12x + 6 -2x = 11

For at fjerne +6 skal du gøre det modsatte. Du skal få det til at give 0. 6-6 = 0, derfor skal du trække 6 fra på begge sider.

så står der: 12x - 2x = 5         12x - 2x = 10x.

10x = 5            x er derfor 10/5 med andre ord 2/1 = 2.

2(8x+9)=13+16x+15:

Det du gør forkert her, er at du ganger med to, for at fjerne to-tallet. I stedet skal du gange parantesen ud:

2(8x+9) = 2*8x + 2*9 = 16x + 18

Vi har derfor 16x + 18 = 13 + 16x + 15   hvilket er noget klamt noget, da vi i sidsste ende ender med at få *et tal* = 0.

Jeg fortsætter derfor ligningen således: 17x + 18 = 13 + 16x + 15    du kan nu flytte 16x over, ved at minusse med 16x på begge sider:

17x - 16x + 18 = 13 + 16x - 16x +15     du får     1x (eller bare x)  +18 = 13 + 15       dvs.:    x +18 = 28     dvs.: x = 10

Ligledes skal du I   2(3x+4)=3(2x+1)    gange ind i paranteserne så der står: 6x + 8 = 6x + 3

Hvor har du de opgaver fra? Jeg håber at du selv har bikset dem sammen, fordi de ender med at give 5 = 0 .... :P


Svar #7
17. september 2009 af kjærr (Slettet)

bQnne du er altså en skat:).....men jeg forstår ikke hvordan du pludselig fik et 17 tal ind??? jeg har dem fra en øve-side her på nettet jeg er selvstuderende....men det er over 9 år siden at jeg har gået i skole hvor jeg har haft matematik-----det kan man da godt se ikke hehehe:)...men den første ligning skal give 1 står der og jeg fik det til 1,.....


Brugbart svar (1)

Svar #8
17. september 2009 af bQnne (Slettet)

 17x kom ind i billedet da der ellers stod 16x + 18 = 13 + 16x + 15 hvilket i sidste ende giver: 0 = 10  -   det passer vidst ikke helt.

Derfor skrev jeg at jeg fortsatte eksemplet med 17x i stedet for 16x, så det giver 1x = 10. Lidt pænere, after all ;)


Svar #9
17. september 2009 af kjærr (Slettet)

aha.....ja det var jo smart:)....jeg siger altså 100000000000 tak----jeg TROR at jeg har fanget det nu... du er altså bare for GOOOOOOOD!!!


Skriv et svar til: hjæææælp mig...tak:)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.