Fysik

Radioaktivitet. 2.g

02. januar 2005 af Matti17 (Slettet)
Opgaven lyder:

"Skolens alfakilde består af Am-241 med en aktivitet på 1 (my) Ci. Halveringstiden for americium er 458 år. Find antallet af kerner i kilden og dernæst ved hjælp af dette massen af det radioaktive stof. Vil denne mængde stof mon kunne vejes på en af skolens vægte?"

T_0,5 = 458 år

k = ln2/T_0,5 = ln2/458 år = 0,0015 år^-1

Hmm... Men hvordan finder vi så N, når vi hverken kender N_0, N eller t? Jeg antager, at det er 1 my Ci, som vi skal kigge på, men hvad er det, og i hvilke formler indgår denne størrelse?

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. januar 2005 af KemiKasper (Slettet)

1 Ci = 3,7*10^10 Bq.

Desuden gælder der sammenhængen
A = k*N

Svar #2
02. januar 2005 af Matti17 (Slettet)

Hvad er bq?

Det der 1 (my) Ci = 3,7*10^10*10^-9 Bq = 37 Bq ???

Og så siger jeg

37 Bq = N / 660 år <=> N = 37 Bq * 660 år ????

Eller hvordan gør jeg ? Det ser ikke ud til at passe med enheder.

Brugbart svar (0)

Svar #3
02. januar 2005 af KemiKasper (Slettet)

Bq er den normale enhed for aktivitet. Bq (Bequerel) er antal henfald pr. sekund, dvs. s^-1 idet et antal ikke har nogen enhed!

Og jeg ville nok regne henfaldskonstanten om til enheden s^-1. For så stemmer enhederne :D

Svar #4
02. januar 2005 af Matti17 (Slettet)

Så jeg skal regne 660 år om til Bq og så bagefter "bare" gøre som jeg har skrevet?

Svar #5
02. januar 2005 af Matti17 (Slettet)

Endvidere: Gider du så ikke se mit andet indlæg om E=m*c^2 ? :D

Brugbart svar (0)

Svar #6
02. januar 2005 af KemiKasper (Slettet)

Har lige svaret :)

Svar #7
02. januar 2005 af Matti17 (Slettet)

Så jeg siger bare

N = A / k = 3,7 *10^10 * 10^-9 Bq / 4,97273412*10^-11 Bq ~ 7

Er det rigtigt???

Og hvordan finder jeg massen?

Svar #8
02. januar 2005 af Matti17 (Slettet)

Skal jeg bare bruge m = n*M???

Svar #9
02. januar 2005 af Matti17 (Slettet)

Og hvordan, hvis ja... Altså hvor mange mol er 7 kerner?

Brugbart svar (0)

Svar #10
02. januar 2005 af KemiKasper (Slettet)

hovhov. Aktiviteten er 1 my Ci = 3,7*10^10/1*10^6 = 37 *10^3 Bq.
Henfaldskonstanten er

ln(2)/(458*365*24*60*60s) = 4,80*10^-11 s^-1.

Antallet af kerner er da:

N = A/k

=> 37*10^3 Bq / 4,80*10^-11 s^-1 = 7,71*10^14

Brugbart svar (0)

Svar #11
02. januar 2005 af KemiKasper (Slettet)

Og det kan ikke måles med skolens vægte, for det er kun lidt over en milliardnedel af et mol!

Svar #12
02. januar 2005 af Matti17 (Slettet)

Tusind tak, men Hvordan finder jeg massen af dette antal kerner???

Svar #13
02. januar 2005 af Matti17 (Slettet)

3,7*10^10/1*10^6 = 37 * 10^3

Så my er "kun" 10^-6 eller hvordan :S

Svar #14
02. januar 2005 af Matti17 (Slettet)

Okay, du har ret. Er også selv kommet frem tilk 7,44*10^14, men hvordan finder vi så massen af disse? Skal jeg bare sige

7,44*10^14 kerner <=>

m = 7,44*10^14 u ~ kan dette omregnes til gram?

Brugbart svar (0)

Svar #15
02. januar 2005 af KemiKasper (Slettet)

ja my er 'kun' 10^-6 :)
Du slår op under 'nukliders masse og bindingsenergi' og finder massen af det omtalte nuklid :) Så kan du finde dem samlede masse idet du kender antallet af kerner.

Brugbart svar (0)

Svar #16
02. januar 2005 af KemiKasper (Slettet)

m er bestemt ikke 7,44*10^14 g!! Det er antallet af kerner. Gang dette tal med massen af en kerne (databog) så har du den samlede masse.

Svar #17
02. januar 2005 af Matti17 (Slettet)

Det skrev jeg heller ikke, jeg skrev unit :D

Men massen af en kerne... Er der ikke forskel på protoner og neutroner???

Brugbart svar (0)

Svar #18
02. januar 2005 af KemiKasper (Slettet)

eeh jow. Men du kan ikke regne det ud på den måde! Du SKAL slå masse af det pågældende nuklid op.

Skriv et svar til: Radioaktivitet. 2.g

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.