Matematik

Procentvækst.

17. september 2009 af snuller-puller (Slettet)

jeg har en funktion, der er givet f(x)=3,6*x-1,5

Også har jeg to opgaver til den, jeg ikke kan løse:

1) hvor mange procent aftager x, når y vokser 15%?

2) hvor mange procent vokser y, når x aftager 6%?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2009 af mathon

yo = 3,6·xo-1,5

at yo vokser 15% kan udtrykkes
y = 1,15yo

når xo aftager p% kan det skrives
x = (1-r)xo når r = p/100

dvs

1,15yo = 3,6·((1-r)·xo)-1,5                   hvoraf r kan beregnes


Svar #2
17. september 2009 af snuller-puller (Slettet)

Jeg forstår det simpelthen ikke :(.

Hvad skal jeg bruge y til, når det står på begge sider? Det samme med x :S

Og hvad mener du med r? - Er helt lost nu omkring beregningen af de to opgaver ...


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. september 2009 af mathon

1,15yo = 3,6·((1-r)·xo)-1,5                         potensopløftning

1,15yo = 3,6·(1-r)-1,5·xo-1,5                      samling af faktorer der udgør yo

1,15yo = (3,6·xo-1,5)·(1-r)-1,5                    faktorombytning

1,15yo = yo·(1-r)-1,5                                   divider med yo

1,15 = (1-r)-1,5

1,15-(1/1,5) = 1 - r

0,911034 = 1 - r

r = 1 - 0,911034 = 0,088966

r  = 0,088966

p/100 = 0,088966

p = 0,088966·100

p = 8,8966%


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. september 2009 af mathon

kort version:

Fy = Fxa           hvor Fx og Fy er henholdsvis x og y-forholdet

1)
1,15 = Fx-1,5

1,15-1/1,5 = Fx   som omregnes til % på din egen måde

2)
Fy = 0,94-1,5     som omregnes til % på din egen måde


Skriv et svar til: Procentvækst.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.