Matematik

en banekurve

02. januar 2005 af aerobec (Slettet)
jeg er virkelig lost i denne opgave og håber der er nogen der vil/kan hjælpe!


I et koordinatsystem i planen bevæger et punkt P(x,y) sig, således at der til tidspunktet t gælder

x=t^3-3t
y=t^2-4
-2,25 større el. lig t mindre el. lig 2,25

Beregn koordinatsættet til hvert af de punkter, hvori banekurven skærer en af koordnatakserne.

Kurven har et dobbeltpunkt Q, dvs. et punkt der svarer til 2 forsk. værdier af t.

beregn gradtallet for vinklen mellem hastighedsvektorene svarende til disse to værdier af t.

Beregn det tidspunkt, hvor hastighedsvektoren er ensrettet med vektoren (5,4).

på forhånd 1000 tak!

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. januar 2005 af sigmund (Slettet)

Jeg vil ikke lave opgaven for dig, men råde dig til at læse lærebogens afsnit om parameterfremstillinger en gang til. Der vil du helt sikkert finde svar på dine spørgsmål, i hvertfald hvis du har MAT-serien af Jens Carstenden et.al. Du vil helt sikkert også finde svar, selv om du har en anden lærebog.

Svar #2
03. januar 2005 af aerobec (Slettet)

ja men jeg forstår ikke spørgsmålet, hvad mener de med: "hvori banekurven skærer en af koordnatakserne"?

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. januar 2005 af sigmund (Slettet)

Jo, ser du. Man gennemløber alle t-værdier, med et tilstrækkelig lille mellemrum, fra -2.25 til +2.25. Dvs. at man starter med at udregne x og y ud fra de givne forskrifter for x og y, for t=-2.25. Dermed får man det første punkt på banekurven. Således fortsætter man med at udregne punkter, indtil man når t=2.25, som giver det sidste punkt. Nu kan man så optegne en banekurve ud fra de udregnede punkter.
Du bliver så bedt om at finde koordinatsættet til hvert af de punkter, hvori banekurven skærer en af koordnatakserne. Lad os tage x-aksen. Banekurven skærer x-aksen når y koordinaten er 0. Dvs. at du skal løse ligningen y = 0 => t^2-4 = 0. Derved finder du de t-værdier, hvori banekurven skærer x-aksen. Ved at indsætte de funde t-værdier i forskriften for x, finder du x-koordinaten, hvori banekurven skærer.
På samme måde finder du de punkter, hvori banekurven skærer y-aksen ved at løse ligningen x = 0 => t^3-3t = 0.
Forstår du nu spørgsmålet? De andre spørgsmål løses ved lignende betragtninger.

Svar #4
04. januar 2005 af aerobec (Slettet)

hej igen:)

tak for hjælpen, problemet er nu bare at jeg ikke forstår det sidste spm dvs ensrettet??

hvad betyder det?

Svar #5
04. januar 2005 af aerobec (Slettet)

det er lige meget jeg har fundet ud af det.

Brugbart svar (0)

Svar #6
09. marts 2005 af claudia (Slettet)

det samme opgave har jeg men kan ikke finde ud af hvordan jeg regne t værdierne ud, jeg mener t værdierne i dobbeltpunktet...

Skriv et svar til: en banekurve

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.