Matematik

Monotoniforhold + ekstremumspunkter

21. september 2009 af GangsterThorkild (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey, jeg sidder og døjer med en opgave om monotoniforhold, som vi netop er i gang med at lære. Jeg er lidt i tvivl om fremgangsmåden, for vores lærer lavede et eksempel, som på ingen måde gavner os, i de opgaver som vi skal lave nu. Opgaven som skal løses er følgende:

f(x) = -3x3 + 15x + 6x - 72

f'(x) = -3 * 3x2 + 15 + 6 - 72

f'(x) = -9x2 - 51

Det er hvad jeg er kommet frem til indtil videre, men skal vel finde rødderne fordi at jeg skal finde vendetangenterne? Og for at gøre det skal jeg vel finde diskriminanten, men det forstår jeg ikke i denne funktion, for jeg vil gøre følgende:

D = 21 - 4 * -3 * - 72

D = -834.

Og så er diskriminanten negativ og så er der ingen løsning, hvilket ikke er rigtig. Hjælp vil jeg hjertens gerne have, for mine notater er absolut ubrugelige. :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2009 af Isomorphician

f(x) = k

=>

f'(x) = 0


Svar #2
21. september 2009 af GangsterThorkild (Slettet)

Vil du være venlig at forklare, for umiddelbart forstår jeg ikke det store af det? Er mere eller mindre blank på monotoni området, for jeg har intet brugbart..


Svar #3
21. september 2009 af GangsterThorkild (Slettet)

Kan se jeg har diffentieret forkert. 72 skal bare væk..


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. september 2009 af Isomorphician

Nemlig.


Svar #5
21. september 2009 af GangsterThorkild (Slettet)

Men hvad gør jeg ved diskriminanten, for den bliver ved med at blive negativ og så er det jo ligemed L = Ø, og det passer ikke kan jeg se på facitlisten?


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. september 2009 af Isomorphician

f'(x) = -9x2 + 21

f(x) = 0 <=>

-9x2 + 21 = 0 <=>

21 = 9x2 <=>

21/9 = x2 <=>

±√(21/9) = x

---

Hvis du vil regne den med diskriminant fås:

d = 02 - 4*(-9)*21 = 756

x = (±√756)/(-18) = ± 1,52753 = ±√(7/3) = ±√(21/9)


Svar #7
21. september 2009 af GangsterThorkild (Slettet)

Jeg takker mange gange for hjælpen :)


Skriv et svar til: Monotoniforhold + ekstremumspunkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.