Matematik

Hjælp til andengrads polynomium

24. september 2009 af christian0710 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej sidder fast i en opgave som jeg meget gerne vil have hjælp til.

opgave

Et andengradspolynomium f er bestemt ved

f(x)=ax2 +bx+c

Det oplyses, at f har nulpunkterne -2 og 4, samt at f(1) = 4.5

a) bestem tallene a, b og c

Mit spørgsmål: nulpunkterne er vel de to rødder x1 og x2 som viser at den skær x-aksen 2 steder ik?

Men hvordan kommer man videre? Jeg vil sætte pris på noget hjælp

Mvh

Christian


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. september 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Der er flere ting i det, du har skrevet. Andengradspolynomiet er ax2+bx+c. Man skelner mellem et polynomium (en flerleddet størrelse) og en funktion f(x) =  ... Så der burde stå: En funktion,,, er bestemt ved...Og så er der dine angivelse af punkter. Et punkt består af mindst to koordinater (x,y), så du mener øjensynligt P=(-2,0) og Q=(4,0). P og Q er vilkårligt valgt. Så er der den sidste oplysning, den peger i retning af, at vi har med tre ligninger med tre ubekendte at gøre.


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. september 2009 af Ken_Mad (Slettet)

Der er flere måder at løse dette problem på, men den letteste er helt klart at faktorisere. På B-niveau har man også lært dette, så det er det letteste:

Vi kender formlen: f(x)=a(x-r1)(x-r2), hvor r1 og r2 er de to rødder. Så sættes de to rødder ind:
f(x)=a(x+2)(x-4)  Dette kan forkortes:
f(x)=a(x^2-2x-8)  Nu kan vi isolere a, ved at sætte punkt f(1)=4,5 ind:
4,5=a(1^2-2*1-8)
4,5=-9a
a=-0,5

Vores f(x)=a(x^2-2x-8) kan reduceres yderligere:
f(x)=ax^2-2ax-8a          og nu sættes a=-0,5 ind:
f(x)=-0,5x^2-2*(-0,5)x-8*(-0,5)
f(x)=-0,5x^2+x+4

Og nu kan vi så aflæse a b og c.

a=-0,5 b=1 og c=4

Hilsen Kenneth


Svar #3
24. september 2009 af christian0710 (Slettet)


Hej Erik M.
Så dvs. at hvis -2 og 4 er nulpunkter så må punkterno jo se sådan ud (-2,0) og (4,0) og så har vi et tredje punkt som er (1,4.5) altså når x = 1 så er f(1) = 4.5

og dvs. f(x) = a(x+2)(x-4)
og f(1) = 4.5

oig så har vi vel ligningen
a(1+2)(1-4=4.5 og så regner man den ud og får a?

ikke sandt??


Kenneth:
Tak for udregningerne! det gav mig flere muligheder :)
 


Skriv et svar til: Hjælp til andengrads polynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.