Matematik
HJÆLP
Hej alle sammen..
Jeg har to opgaver, som jeg er meget usikker på. Håber en af jer kan hjælpe mig. Tak
Opg. 1
En funktion f er givet ved f(x) = (10x^4 + (1/x)) , hvor x>0
a) Bestem den stamfunktion F til f, der opfylder, at F(1)=25
Opg. 2
To funktioner f og g er givet ved
f(x)= x^2 - x +2 og g(x)= (-x^2 + 5x - (5/2))
a) Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P(2,f (2))
Det oplyses, at graferne for f og g har netop ét fælles punkt Q
b) Bestem koordinatsættes til Q
Svar #1
28. september 2009 af schaden (Slettet)
Okay lidt af en håndfuld, men skal prøve holde det adskilt.
OPG 1:
Oprindelig funktion
f(x) = 10x4 +1/x
Stamfunktion
F(x) = (10x5 / 5) + ln( x ) + k -> F(x) = 2x5 + ln( x ) + k
(k er en konstant som kan dække over et hvilket som helst tal)
F(1) = 25 (x = 1 , Stamfunktionen F(x) = 25)
Værdierne indsættes:
25 = 2 * 15 +ln( 1 ) + k -> 25 = 2 + 0 +k -> 25 = 2 +k -> k = 23
RESULTAT1: F(x) = 2x5 + ln( x ) + 23
OPG 2:
a)
f(x) = x^2 - x + 2 ; P(2 ; f(2))
(Differentier f(x) og du finder et generelt udtryk for hældningen på kurven - indsæt punktet P's x værdi og du har tagentens hældning)
f ' (x) = 2x - 1
f ' (2) = 2*2-1 = 3 = a
Tangent:
f(2) = 4 -> P(x ; y) = (2 ; 4)
Tangents ligning: y = ax + b
(Værdier indsættes)
4 = 3 * 2 + b -> b = 4 - 6 -> b = -2
RESULTAT2: y = 3x - 2
b)
Et fælles punkt for graferne g og f betyder de skærer/strejfer hinanden i et bestemt punkt ( Q )
f(x) = g(x)
x2- x +2 = -x2 +5x - 2,5 -> 2x2 - 6x + 4,5 = 0
Formel: x = ((-b ± √b2 - 4 * a * c) / 2 *a )
-> x = (6 ± √36 - 4 * 2 * 4,5) / 2 * 2
-> x = (6 ±√0) / 4
-> x = 6 / 4
-> x = 1,5
-> y = 1,52 -1,5 + 2
-> y = 2,75
RESULTATET3: Q( x ; y ) = ( 1,5 ; 2,75 )
Svar #2
28. september 2009 af Jone (Slettet)
Tusind tak schaden.. Har 2 spørgsmål til opgave 2. b
Hvordan har fu fået 2x2 - 6x + 4,5 = 0 ud af at sætte f(x) = g(x)? Tænkte på om ikke du kunne skrive mellemregning. Det er et stykke tid siden jeg har haft matematik. :)
Og hvilke formel har du brugt? altså x = ((-b ± √b2 - 4 * a * c) / 2 *a ). Og du mener vel √d og ikke √b som du har skrevet i formlen?
Svar #3
28. september 2009 af mathon
f(x) = g(x)
x2 - x + 2 = -x2 + 5x - (5/2)
(1+1)x2 + (-1-5)x + (2+(5/2)) = 0
2x2 +(-6)x + (9/2) = 0
2x2 - 6x + 4,5 = 0
..........
√(d) = √(b2-4ac)
Svar #5
28. september 2009 af Jone (Slettet)
Hej Mathon
Kan du finde ud af den nedenstående opgave? Har læst teorien bag det i bogen, men forstår det ikke. Så tænkte på om du ikke kunne hjælpe mig med den, så jeg kan forstå det? :) Tak
Opg.
Lad funktionerne f: R --> R og g: R --> R være bestemt ved: f(x) = 3x+8 og g(x) = ax - 5 , hvor a er et vilkårligt reelt tal.
a) Bestem forskrifterne for de sammensatte funktioner f o g og g o f, hvor a = 2
b) Bestem det reelle tal a for hvilket det gælder, at f o g = g o f
c) Gør rede for, at funktionen f har en omvendt funktion. Bestem endvidere forskriften for den omvendte funktion
f^-1
d) Tegn graferne for f og f^-1, og bestem koordinatsættet for deres skæringspunkt.
Svar #6
29. september 2009 af Jone (Slettet)
Hej mathon
Jeg har en opgave som jeg har brug for hjælp til. Håber du kan hjælpe.
Bestem integralet af ∫10 (2x) / (x^2+1))
Svar #7
29. september 2009 af mathon
#6
hvis det betyder
0∫1 (2x)/(x2+1)dx
sæt u = x2+1 og dermed (2xdx) = du
Svar #8
29. september 2009 af mathon
#5
a)
fºg(x) = f(g(x)) = 3·(ax-5) + 8 = 3ax-15+8 = 3ax-7 for a=2: 6x-7
gºf(x) = g(f(x)) = a(3x+8) - 5 = 3ax+8a-5 for a=2: 6x+11
b)
3ax-7 = 3ax+8a-5
-7 = 8a-5
-2 = 8a
-1 = 4a
a = -(1/4)
d)
f(x) = y = 3x+8
x = f -1(y) = (1/3)·(y-8)
f -1(y) = (1/3)y - (8/3)
............
Skriv et svar til: HJÆLP
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
