Samfundsfag

Hvad kan jeg bruge samfundsfag til?

06. oktober 2009 af Tanken (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg skal om et halvt år træffe et valg om hvilken videregående uddannelse jeg vil på.
Jeg elsker og brænder for samfundsfag, men er i tvivl om hvilken vidergående uddannelse man kan tage, hvor samfundsfag er et gennemgående fag + hvor jobmuligheden i fremtiden giver en god løn.

er der nogle der har nogle ideer på uddannelser eller jobs? Eventuelt egne erfaringer.


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. oktober 2009 af Djemba (Slettet)

Statskundskab er det oplagte valg, her er der fokus på politik, international såvel som dansk, politiske ideologier, demokratitænkning, sociologi osv,

Du kan kigge det lide nærmere http://polsci.ku.dk/Studievejledningen/gamle_pensum_lister/


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. oktober 2009 af Djemba (Slettet)

Det skal dog siges at man skal have et relativt godt snit, for at kunne komme i betragtning til et studie som statskundskaben,

Og det er især, hvis man har tænkt sig at studere i Købehavn. Snittet er pt. på beskedne 10,5:)


Svar #3
06. oktober 2009 af Tanken (Slettet)

Jep, det er jeg klar over (:
- Men hvilke jobmuligheder giver det? På ug.dk kan man læse at det giver nogle administrative jobs i det offentlige; kan man kun se frem til en tilværelse i det offentlige?


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. oktober 2009 af Djemba (Slettet)

Nej selvfølgelig ikke. Man kan både få jobs i den private og offentige sektor, i og med at statskundskab er en ret så bred uddannelse, som giver kompetencer, der både kan anvendes i det offentlige og i det private.


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. oktober 2009 af Djemba (Slettet)

Skulle du ikke være i besiddelse af et snit på 10.5, så er RUC bestemt et fint alternativ. Her kan man også læse samfundsfag og adgangskravet er lidt mere overskueligt.


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. oktober 2009 af Exupery (Slettet)

Ret så bred uddannelse, og måske også for bred. Statskundskab er en modeuddannelse, du lærer lidt om dit og dat, men det er ikke mit indtryk, at du lærer noget i dybden. Det er sådan lidt en blanding af økonomi, sociologi, filosofi og politik, hvilket da også lyder enormt spændende men måske mere egner sig som studie for studiets skyld og ikke så meget studiet for kompetencernes skyld. Eller det ved jeg ikke, nu skal jeg ikke lyde for negativ, jeg har jo aldrig selv studeret det. Men det var derfor, jeg valgte det fra.

Uanset hvad burde du overveje de andre samfundsfaglige uddannelser. Men ellers er det da bare at få ansøgt, når tid er.


Brugbart svar (1)

Svar #7
06. oktober 2009 af Djemba (Slettet)

"Uanset hvad burde du overveje de andre samfundsfaglige uddannelser"

Tænker du på nogle konkrete samfundsfaglige uddannelser? Dine tidligere overvejelser er faktisk ikke så langt fra mine egne og derfor viille det være ualmindeligt lækker, hvis du har nogle konkrete overvejelser i hovedet?

Og hvad endte du så med at studere i stedet?


Brugbart svar (1)

Svar #8
06. oktober 2009 af Exupery (Slettet)

Jeg læser på polit-uddannelsen ved KU. Folk udefra ville dog nok kalde uddannelsen for økonomi, og det er da også det centrale i uddannelsen, men selve navnet polit er gemt af historiske årsager for at mindes uddannelsens gamle navn nemlig statsvidenskab, der måske nok bedre beskriver, hvad vi egentlig laver.

Vi sidder nemlig ikke og kigger på regnskaber, som mange nok ville tro, bogholderi og den slags overlader vi til revisorer og CBS-typer, der godt kan lide den slags. I stedet fokuserer vi på at lære at finde og bearbejde kvantitative (og nogle gange kvalitative) data for herved at danne os et indtryk af økonomiens såvel samfundets (eller virksomheders) status og udvikling på både nationalt og internationalt plan. Det hele med henblik på at finde ud af, hvordan vi bedst forbedrer vores samfund, så vi får mest muligt ud af de knappe ressourcer, vi har tilrådighed. Vi lærer om makro- og mikroøkonomiske sammenhænge, som giver os en god indgangsvinkel til både den offentlige og den private sektor, desuden har vi, som videnskab, meget metodisk arbejde, hvilket netop sætter os i stand til måle og vurdere på, hvad der vil være bedst at gøre i den situation et samfund/en virksomhed/bank etc står i. Vigtigt er det dog at huske, at økonomi ikke er nogen eksakt naturvidenskab, dvs processerne ændrer sig tilstadighed, men det er også netop det, der gør det spændende.

Okay, det var en meget kort redegørelse. Uddannelsen er sjovt nok aldrig udfyldt, mærkeligt nok i og med at den på mange områder giver adgang til samme jobs som statskundskab - ofte er politers/oeconers arbejde bare bedre lønnet (uden at det dog betød noget for mit valg), arbejdsløsheden er uendeligt lille, og så har vi den fordel, at vi rent faktisk kan nå frem til resultater, vi kan bruge til noget (om de så er lidt usikre engang imellem). Ikke så sært at adskillige toppolitikere samt embedsmænd netop var uddannet polit. :-) I øvrigt kan uddannelsen jo gøres mere samfundsfaglig ved valgfag.

Nå, det skulle jo ikke være reklame. Det var bare for at nævne, at fordi statskundskab er den mest kendte, er den ikke den eneste, og den er så sandelig heller ikke altid den smarteste. Sociologi er også en spændende uddannelse, hvis man interesserer sig for den slags, men medmindre man vil forske er jobmulighederne nok ikke så store der.


Brugbart svar (1)

Svar #9
06. oktober 2009 af Mads1980 (Slettet)

Som andre her på debatten har gjort opmærksom på så er statskundskab afgjort en oplagt mulighed.

Om det er en for bred uddannelse er et temperamentsspørgsmål.  Omvendt må man retorisk stille spørgsmålet: hvordan kan man gå i dybden med et emne, hvis man ikke kender til helheden(?)

Hold øje med de åbent hus arrangementer der holdes på hele Københavns Universitet (hvis det er her du vil søge ind). Her vil du kunne få meget mere information af studerende og undervisere angående uddannelsens konkrete indhold, jobmuligheder etc.   


Brugbart svar (1)

Svar #10
06. oktober 2009 af Djemba (Slettet)

Tak for den meget fine redegørelse Thomas.

I øvrigt går ordet på, at selvom statskundskab er ret så bredt, så får langt de fleste et godt og udmærket betalt arbejde efter endt uddannelse.


Brugbart svar (1)

Svar #11
10. oktober 2009 af casparado (Slettet)

Hvis du vil kigge på job muligheder kan du evt. tjekke DJØF´s hjemmeside ud, det er fagforeningen for økonomer, jurister, og statskundskabere.


Skriv et svar til: Hvad kan jeg bruge samfundsfag til?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.