Matematik

Integrale

29. oktober 2009 af lkjhgf (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

 Følgende funktion skal integreres                               x^3           

                                                                                        (1+x^2)^2

Jeg har meget svært ved at se hvordan den skal gribes an.


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. oktober 2009 af peter lind

x3/(1+x2)2 =( x3+x-x))/1+x2)2 = x(x2+1)/(x2+1)2 -x/(1+x2)2  I det første led kan du forkorte 1+x2 ud. Dernæst brug substitutionen t = 1+x2  , dt =2xdx på begge led.


Svar #2
29. oktober 2009 af lkjhgf (Slettet)

 Det var snedigt! Et trick jeg ikke umiddelbart har set før, mange tak.

Men jeg synes at mit resultat passer ret dårligt med resultatet givet i facittlisten. Jeg får (1/2)ln(1+x^2)+1/(2(1+x^2)) +C, mens bogens svar er -1/(2(1+x^2))+1/(4(1+x^2)^2)+C. Hvis jeg differentierer mit resultat får jeg det rigtige, så jeg er ikke i tvivl om at svaret er godt nok, men hvordan kan det være at det samme udtryk kan skrives så forskelligt?


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. oktober 2009 af mathon

se

Vedhæftet fil:integral_46.doc

Svar #4
29. oktober 2009 af lkjhgf (Slettet)

 Fedt, mange tak for svaret. Jeg har integreret i årevis, men det går først op for mig nu, hvor mange forskellige måder man kan gøre det på, og ikke mindst hvor mange forskellige, men samtidigt rigtige, resultater man kan nå frem til.


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. oktober 2009 af peter lind

#2 Jeg kan ikke få bogens svar til at stemme


Svar #6
29. oktober 2009 af lkjhgf (Slettet)

Opgaven er fra Knut Sydsæters Matematisk Analyse. Jeg mener at kunne huske min matematikprofessor har fortalt at han har udlovet en dusør på $ 100 til alle der finder en fejl i den, og det er vist kun sket en enkelt gang siden 1969. Men det kan være en skrøne eller måske husker jeg forkert.


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. oktober 2009 af Exupery (Slettet)

#6 Er det Mogens?

Jeg har da fundet en fejl i Sydsæter! (tror jeg da, hehe)

Hvad nummer er opgaven i bogen?


Svar #8
29. oktober 2009 af lkjhgf (Slettet)

 Ja, det er Mogens =). Det er opgave 10.7.2 (e) i bind 1, 7. udgave, 3. oplag, 2003


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. oktober 2009 af Exupery (Slettet)

I min bog er nævneren sat i 3. potens.

bind 1, 7. udgave, 5. oplag 2008.

Nice, han er dygtig.


Svar #10
29. oktober 2009 af lkjhgf (Slettet)

 Sikke noget rod. Du må konfrontere Mogens!


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. oktober 2009 af Exupery (Slettet)

Jeg har aldrig hørt, at han har udlovet en dusør for at finde fejl. Det er i øvrigt ikke rigtigt, at der ikke er fundet nogen siden 1969. Min øvelseslærer siger, at der til tider dukker et par stykker op.


Svar #12
29. oktober 2009 af lkjhgf (Slettet)

 Det er flere år siden at jeg har hørt det, så det er ganske muligt at jeg husker forkert.


Skriv et svar til: Integrale

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.