Samfundsfag

kvinder og værnepligt

04. november 2009 af spørg mig

hej alle sammen. jeg er i gang med min samfundsfags opgave og vil gerne spørge jer om to ting:

er det tilladt med nazistiske foreninger i Danmark?

er det rimeligt at kvinder ikke skal aftjene værnepligt??

på forhånd tak

- bare skriv jeres meninger :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2009 af Shase

er det rimeligt at kvinder ikke skal aftjene værnepligt??

Værnepligten er forældet og burde fjernes. Det er forskelsbehandling, og upassende i vores tid, men den vil eksistere indtil vi får en ny grundlov. I praksis er det ikke særligt mange som bliver indkaldt da der er så mange som melder sig. Tror de er nede på 5-10.000 om året. Rent personligt synes jeg dog at alle ville have godt af en lille tur i mili :-p

er det tilladt med nazistiske foreninger i Danmark?

Ja. Der er ingen love mod ideologier og politisk overbevisning i DK


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. november 2009 af Mads1980

"Værnepligten er forældet og burde fjernes. Det er forskelsbehandling, og upassende i vores tid, men den vil eksistere indtil vi får en ny grundlov. I praksis er det ikke særligt mange som bliver indkaldt da der er så mange som melder sig. Tror de er nede på 5-10.000 om året. Rent personligt synes jeg dog at alle ville have godt af en lille tur i mili :-p"

Det kræver ingen grundlovsændring at indføre værnepligt for kvinder. Det fremgår ingen steder i grundloven at kvinder ikke ved lov kan forpligtes til at indgå i Danmarks forsvar.

Derudover er jeg helt enig - kan man have ligestilling på alle mulige andre områder, kan man også have det i forhold til Danmarks forsvar.


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. november 2009 af Shase

§ 81
Enhver våbenfør mand er forpligtiget til med sin person at bidrage til fædrelandets forsvar efter de nærmere bestemmelser, som loven foreskriver.

Det er den grundlov værnepligten er lavet efter. Umiddelbart ligner det at en værnepligt kun kan gælde for mænd.


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. november 2009 af Mads1980

Blot fordi der i grundloven står at våbenføre mænd er forpligtet til at bidrage til Danmarks forsvar, udelukker det ikke at kvinder ved lov kan pålægges det samme hverv.

Man kan ikke slutte ex silencio ud fra grundlovens §81 slutte at kvinder IKKE kan pålægges værnepligt ved lov. Man kan snakke om at værnepligt for kvinder er imod grundlovens ånd (som bekendt er 160 år gammel - med enkelte revisioner. En tid hvor kvindelige soldater ikke var tænkeligt). Men dette er en anden snak og skal ikke forveksles med grundlovstridige forhold. (selvom Socialdemokraterne og SF´erne hævder noget andet) 

I Grundloven henvises der flere steder til ministre som værende af hankøn. Men det betyder heller ikke at det kræver en grundlovsændring før at kvinder kan besidde jobbet som minister.


Brugbart svar (2)

Svar #5
05. november 2009 af Shase

Nice. Var jeg ikke klar over. Er så også først lige startet med jura her for 2 måneder siden.

Men det er "sjovt" at grundloven har overlevet så lang tid uden at blive ændret. Jeg har i mange år forventet det kan ske når som helst men indtil videre uden held.


Skriv et svar til: kvinder og værnepligt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.