Dansk

Essay

12. november 2009 af sweeti14 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg skal lave et essay ud fra et uddrag af "Protræt af en blogger" men jeg har problemer med at finde noget at undersøge som kan forbindes med dansk. Nogen der kan hjælpe?

Uddraget lyder:

"Jeg tror, jeg har brug for et sted, hvor jeg kan være lidt en anden, men stadigvæk også mig selv”

På web-loggen Kontrolfreak møder vi Kontrolla. Igennem små skæve historier fremtoner hun på skærmen som et helt menneske med sorger og glæder, humor, selvmedlidenhed og ikke mindst en god portion selvironi. Kontrolfreak er Claras blog, som hun åbnede for snart halvandet år siden. Clara holder af at skrive og fortælle historier, og bloggen giver hendes fortællinger en personlig scene at udspille sig på. Men hun oprettede først og fremmest bloggen for at udfordre sin trang til kontrol ved at kaste sig ud i noget, hun ikke forventede at kunne styre.

Clara er sådan en, som gerne vil have styr på sagerne. Hun kommer alt for tidligt af frygt for at komme for sent, og efter den første nat med en ny flirt planlægger hun indretningen af deres fælles lejlighed, mens hun børster tænder på hans flotte badeværelse. I sine barndomsår boede hun i kollektiv. I dag er hun flyttet i lejlighed med affaldsskakt i en opgang, hvor hendes underbo for nylig gik bort, i samme øjeblik som et af glassene i hendes solbriller skød ud af stellet og fløj henover gulvet.

Bloggen er et af de nye rum på internettet, som hvem som helst gratis kan indtage og udfylde. Mange vælger som Clara at bruge den selvbiografisk. Bloggen Kontrolfreak er altså ikke et parallelt univers i cyberspace, og Kontrolla er ikke en kunstig identitet - begge er derimod dele af Claras hverdagsliv. I dette rum udfolder hun finurlige overvejelser om stort og småt, forundres over verden i almindelighed og sit følelsesliv i særdeleshed. Clara værner om sin anonymitet bag pseudonymet Kontrolla, og selv om bloggen forekommer meget personlig, er den kun lidt privat: Liv og følelser lægger Clara en elegant distance til ved at antyde en del, men lade meget hen i det uvisse.

På bloggen har Clara et rum, hvor ingen forventer, at hun skal udfylde prædefinerede sociale roller, men hvor hun alligevel kan være sig selv. Læserne ved ikke andet om hende end det, hun selv ønsker at fortælle dem. Som hun udtrykker det: “Her er jeg bare det, jeg selv vælger at lægge frem”.

På Kontrolfreak kan hun definere sig selv på ny - eller i hvert fald definere et nyt billede af en del af sig selv med identiteten Kontrolla. Clara føler, hun har meget større kontrol over Kontrollas fremtræden, end hun nogensinde kan have over sin egen ude i den fysiske verden.

Bloggen er dog ikke kun et personligt rum, den har også en social dimension. Mennesker mødes, og venskaber opstår i ‘Blogland’, som bloggerne kalder summen af blogge. Hver især ser bloggerne sig som dele af forskellige mindre grupper, ofte defineret ved at de skriver i samme genre - i Claras tilfælde selvbiografisk.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. november 2009 af JJ-cool (Slettet)

Du kunne eventuelt tage udgangspunkt i unge og nyr elektroniske kommunikationsformer - undersøge, hvorvidt deter et normalt fænomen, at unge selviscenesætter sig på denne på.
Eventuelt om konsekvenser  for sprogbrug og formidling med enhvejskommunikation, troværsdighed. Ungdomssprog  osv
Endelig måske om identitetsdannelse og senmodernitet

videre??


Svar #2
16. november 2009 af sweeti14 (Slettet)

Tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. november 2009 af LotteGr (Slettet)

 Men hvordan sætter blander du den danske tekst ind i dit Essay??? 


Skriv et svar til: Essay

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.