Matematik

Vektorregning?

17. januar 2005 af hussar (Slettet)
Opgaven lyder som følger:

I et koordinatsystem er to vektorer givet ved: a = (5-t , 2) b= (4 , t+1)

Nu skal man så bestemme t sådan at vektorne er parallel

Hvordan gør man det...
hvad gælder når de er parallal?


-På forhånd tak..
Hussar!

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. januar 2005 af Duffy

Skalar-produktet a*b = 0 hvis a og b står vinkelret på hinanden.

Så du skal løse ligningen

â*b=0 ,

så vil de være parallelle.


Duffy



Svar #2
17. januar 2005 af hussar (Slettet)

Det du skriver er jeg skal løse ligningen: "vektor a" gange "b"

er det rigtigt forstået?

men hvordan ganger man dem da?

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. januar 2005 af Duffy

Man ganger koordinat for koordinat og lægger sammen.

Skalarproduktet er et tal.

Læg mærke til at det ikke er a·b du skal udregne, men â·b


Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #4
17. januar 2005 af Duffy

I et koordinatsystem er to vektorer
givet ved: a = (5-t , 2) b= (4 , t+1)

Bestemme t sådan
at vektorne er parallelle.



â = (-a2,a1) [udtales "a hat"] , hvis a = (a1,a2)


Så den endelige udregning lyder.


a = (5-t 2) , b = (4,t+1)


â·b = (-2, 5-t) · (4 , t+1) =

-2·4 + (5-t)(t+1) = -8 + 5t - t -t² + 5 =

-t²+4t-3 = (1-t)(t-3) = 0 ,

giver t=1 v t=3


||= "parallel med"


For t=1: a||b = (4,2)||(4,2)


For t=3: a||b = (2,2)||(4,4)

hvilket ved øjekast må siges at være korrekt.




Duffy



Skriv et svar til: Vektorregning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.