Matematik

Differentialligninger

19. januar 2005 af Signe05 (Slettet)
Hejsa..
Jeg ville lige høre om der var nogle, som kunne hjælpe mig med en opgave angående differentialligninger!!
Opgaven er:
Grafen for funktionen f, der er løsning til differentialligningen

dy/dx= y+k

har asymptoten med ligningen y=-2. Bestem k.

I facitlisten står der k skal give 2, men det kan jeg ikke få!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. januar 2005 af Duffy

Grafen for funktionen f, der er løsning til differentialligningen

dy/dx= y+k

dy/y = kdx

S1/(y+k)dy = Sdx

log(y+k) = x+c


y+k = e^(x+c)


y = e^(x+c) - k

...med k = -2

har f(x) vandret asymptote til venstre

da f(x) -> -2 for x -> -uendlig .

Konstanten c har ingen indflydelse.



Så facitlisten har ret!!



Duffy

Svar #2
19. januar 2005 af Signe05 (Slettet)

Nu er jeg ikke nogen ørn til matematik, differentialligninger er et helt nyt emne vi har. Jeg forstår ikke helt den måde du har beregnet den på...

Vi har lært af en differentiallign.
y'=ay+b, har løsningen f(x)=c*e^ax - b/a

Jeg var sikker på det var det som vi skulle bruge, men kunne ikke få det rigtige resultat og facitlisten sagde at k=2 ikke -2!

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. januar 2005 af frodo (Slettet)

anyway, ville jeg nok droppe den anden linie Duffy.. Du skal da bare dele med (y+k) straks, du kan ikke gøre det i de to trin du gør det

Brugbart svar (0)

Svar #4
19. januar 2005 af Duffy

Det er også den jeg har brugt.

y = e^(x+c) - k

...med k = -2

har f(x) vandret asymptote til venstre

da f(x) -> 2 for x -> -uendlig .

Konstanten c har ingen indflydelse.



Så facitlisten har ret!!

ENDNU ENGANG !!!

(det var lige en fortegnsfejl for min side, - sorry)



Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #5
19. januar 2005 af Duffy

Well, nu tror jeg snart jeg selv bliver forvirret.

Hvorom altig er så kan man fremelske en hvilken-som-helst asymptote med
ligning y = k

ved blot at styre på k's værdi.


...Og til frodo: ja , det var en drag-and-drop-fejl...


Duffy

Svar #6
19. januar 2005 af Signe05 (Slettet)

Hvorfor er det at c ikke har nogen indflydelse?

Brugbart svar (0)

Svar #7
19. januar 2005 af Duffy

c har ingen indflydlese på spørgsmålet om asymptote.


Duffy

Skriv et svar til: Differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.