Matematik

differentialligning.

26. november 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet) - Niveau: A-niveau

er der ikke nogen som kan hjælpe med de 2 sidste? Jeg skrev herinde tidligere, men tror det var forkert det jeg fik at vide. Ved A(t) gående mod uendelig skal man nemlig finde et specifikt tal tror jeg... men så er der også den sidste af under opgaverne som jeg også synes er svær. '

kh 

Vedhæftet fil: svær opgave.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Til den sidste opgave skal du løse differentialligningen (brug seperation af de variable) og sætte løsningen lig 1. Herefter kan du løse for t.


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. november 2009 af mathon

                       A(t) = Ce-0,2t + 5000 

og
A(0) = Ce-0,2·0 + 5000 = 0

C = -5000

og dermed

                        A(t) = -5000e-0,2t + 5000


Svar #3
26. november 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

A(t) for t gående imod uendelig er 5000, ser det ud til... det synes jeg på sin vis er et mærkeligt tal. Jeg havde forestillet mig, at uendelig langt ude i tiden, så ville alt olien være fordampet, så A(t) vil gå imod 0.    


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. november 2009 af mathon

#3

bemærk

          A(t) = -5000e-0,2t + 5000     har gyldighed så længde der stadig er olietilførsel

          A(t) = C1e-0,2t                      har gyldighed når olietilførslen er ophørt


Svar #5
26. november 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

ahh okay, jamen så forstår jeg det godt :) Tak for det, nu er jeg med på den..

Men hvordan med den sidste? 

Jeg forstår at i siger, "Til den sidste opgave skal du løse differentialligningen (brug seperation af de variable) og sætte løsningen lig 1. Herefter kan du løse for t.".

Men det her emne er altså helt nyt, så helt konkret, er jeg lidt i tvivl om hvordan jeg skal gribe den an.... Jeg prøver lige at lave nogle udregninger, så skriver jeg tilbage. Men bare skriv imens. 


Svar #6
26. november 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

Spørgsmålet er hvor lang tid der går før tilførelsen stopper, til olien dækker 1m^2.

Så man skal forestille sig, at der i 24 timer er blevet pumpet olie ud. Olien har dækket et stort areal. Så skal vi vha. differentialligningen finde frem til hvor lang tid der går, differentialligningen angiver hastigheden  hvormed olien fordamper, der går før der kun er 1 m^2 olie tilbage..... hmm... så er spørgsmålet lige, hvordan man gør det.  

Altså vi siger A(24) = -5000e-0,2*24 + 5000 = 4958,85 m^2 <-- så meget olie er der på havet efter de 24 timer. Så skal jeg finde frem til hvor længe der går til at der kun er 1m^2 .. er det rette spor jeg er på?: o


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. november 2009 af mathon

 på opfordring:

             A(t) = C1e-0,2t når tiden regnes i timer efter olietilførslens ophør
                                    dvs gennem (0;4958.85)

hvoraf

             4958,85 = C1e-0,2·0

                 C1 = 4958,85

hvorfor der regnes videre med
             A(t) = 4958,85e-0,2t

tiden der forløber, indtil pletten når ned på 1 m2,    
kan så beregnes:

             1 = 4958,85e-0,2t
             4958,85-1 = e-0,2t
             4958,85 = e0,2t
             ln(4958,85) = 0,2t

             t = ln(4958,85)/0,2
 

    
 


 


Svar #8
26. november 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

hmmm, tak for dit svar mathon :)

Jeg må indrømme, at jeg forstår din udregning. Men selve koordinatet ville jeg ikke selv kunne have fundet frem til.

Jeg tænkte at ;

A(24) = 4958 <-- altså at det tal KUN kan benyttes til den ligning.. men det er måske fordi lige ved grænsen 

24 timer i den første A(t) ligning, og 0 timer ved den sidste A(t) ligning, så er disse 2 ligninger måske lig hinanden her? Altså mht. til deres A-værdi... jeg kan faktisk godt se det lidt..... det bare svært at vende og dreje det. Må indrømme du godt nok er skarp mathon. 


Skriv et svar til: differentialligning.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.