Matematik

4-grads-polynomium!

04. december 2009 af sapcool (Slettet)

Nogle der kan hjælpe med at knække følgende opgave? på forhånd tak ..

Find forskriften for et 4.-gradspolynumium der ikke har nogen rødder, og som i 1 har værdien -8.


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

f(x) = x4- 9 og x4 - 9 ≠ 0 <=> x ≠  (+/-)√3, så er f(1) = -8 og funktionen er ikke defineret i de angivne værdier, det vil sige funktionen forløber som f(x) = x4 - 9, men med "små huller", altså er bollet ud i x-værdierne (+/-)√3.  


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Det kan også skrives sådan her: f(x) = (x6-3x4-9x2+27)/((x+√3)(x-√3)), funktionen er identisk med funktionen x4-9, blot med den begrænsning på x, som nævneren indikerer, så det er tadigvæk et 4. gradspolynomium. Eller det kan skrives som f(x) = (x6-3x4-9x2+27)/(x2-3)


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. december 2009 af Dynin (Slettet)

Lidt simplere eksempel er f(x)=-x4-7


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#3, Ja bestemt, tænkte jeg også på, men jeg ved, at man lærer om de funktioner, der har "huller", derfor foreslog jeg det, for at vise, at visse funktioner er identiske med andre bortset fra der, hvor de ikke er definerede.


Skriv et svar til: 4-grads-polynomium!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.