Kemi

Aug 2000

28. januar 2005 af Sabrina (Slettet)
Jeg er i gang med at lave eksamenssættet fra august 2000.
Håber I kan hjælpe mig lidt videre:

1) v=k*[CF3COOH]^x*[C2H5OH]
V(CF3COOH)=1,00mL
n(C2H5OH)=1,00mmol
Densitet(CF3COOH)=1,535g/mL

Hvordan viser man, at udtrykket for v simplificeres til et 1. ordens udtryk i den nævnte situation?
- Jeg har indtil videre kun udregnet n(CF3COOH=0,0135mol

2) Anilin fremstilles i en basisk vandig opløsning. 2,00g anilin puttes i en 100mL målekolbe, som fyldes op til mærket med vand.
Beregn pH for opløsningen ved 25 grader C?

- Jeg havde tænkt mig at bruge formlen for en base opløst i vand, men det kræver en pKb-værdi. Jeg har udregnet [anilin]=0,215M

Håber nogen kan yde lidt hjælp :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. januar 2005 af frodo (Slettet)

@1: Du må have noget yderligere information, der kan verificere den øverste. Men det gælder om at vise, at reaktionen er af nulte orden mht. trifluoreddikesyre.

@2: har du evt en graf til rådighed, hvor du kunne bruge noget fra?

Svar #2
28. januar 2005 af Sabrina (Slettet)

Tak for dine kommentarer Frodo.
1: Jeg har [C2H5OH]=1,00*exp(-3,902E-03*t)
Altså at reaktionen er af 1. orden mht. ethanol. Jeg kender også k ved 53 grader, men den k værdi, som står i v=k*[CF3COOH]^x*[C2H5OH] hedder k1 - så det er nok ikke det samme.


2: Nej, jeg har ingen graf. Jeg kender reaktionsskemaet:
C6H5NH2 (aq) -> (og
Du får lige noget mere af teksten:
"Anilin fremstilles i basisk vandig opløsning. Den vandige opløsning udrystes med ether, og en stor del af anilinet opløses i etherfasen, hvorfra det kan isoleres.
I en 100mL målekolbe opløses 2,00g anilin i vand, og der fyldes op til vand med mærket. Beregn pH for opløsningen ved 25 grader"
[anilin]=0,215M

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. januar 2005 af frodo (Slettet)

her ikke meget tid, så du får lige en hurtig kommentar:

hvis reaktionen er af nulte orden mht. trifluoreddikesyre, da har du at v=k*[C2H5OH], resten må du vente med til i morgen, eller håbe, at nogle andre svarer..

Svar #4
28. januar 2005 af Sabrina (Slettet)

Tak, Frodo!

Jeg ser frem til i morgen :)

Svar #5
30. januar 2005 af Sabrina (Slettet)

Hej Frodo (eller andre)

Du skulle vel ikke have nogle gode råd?

Brugbart svar (0)

Svar #6
30. januar 2005 af frodo (Slettet)

undersøg reaktionshastigheden, hvor du ligeledes beregner [F3CCH2COOH], du har jo ethanol, og disse reagerer jo 1:1

Brugbart svar (0)

Svar #7
30. januar 2005 af frodo (Slettet)

hmm.. [F3CCH2COOH] skulle vist have været [F3CCOOH], men ellers. find ud af, at reaktionshastigheden er uafhængig af trifluoreddikesyre,

Svar #8
30. januar 2005 af Sabrina (Slettet)

Hvordan kan jeg vise, at reaktionshastigheden er uafhængig af [CF3COOH] blot ved at beregne [CF3COOH]?

Har du en idé til spg. 2?

Tak for hjælpen! :)

Brugbart svar (0)

Svar #9
30. januar 2005 af frodo (Slettet)

antag, at udtrykket er v=k[CH3CH2OH], og udregn da reaktionshastigheden til forskellige tidspunkter, og find k.

Gør det samme underforudsætning af at reaktionsudtrykket hedder v=K[CH3CH2OH][CF3COOH]

forhåbentlig skulle du da få, at k ikke bliver den samme, som den gerne skulle gøre med den ovenfor.

TIL NR 2:

prøv at se hvad du kan få ud af flg. pKs(C6H5NH3+): 4,60;

Brugbart svar (0)

Svar #10
30. januar 2005 af frodo (Slettet)

eller brug et andet navn for anilin: benzenamin.

Svar #11
31. januar 2005 af Sabrina (Slettet)

Tak for din hjælp. Men hvordan kan jeg udregne v og så finde k? Som du skitserer det, har jeg altså to ubekendte og kun en kendt?

Brugbart svar (0)

Svar #12
31. januar 2005 af frodo (Slettet)

du har begge koncentrationer og v..

v=k[A][B]

k er ukendt

Svar #13
01. februar 2005 af Sabrina (Slettet)

Jeg har jo kun koncentrationen af CF3COOH til et tidspunkt?

Brugbart svar (0)

Svar #14
01. februar 2005 af frodo (Slettet)

nej, den kan du regne ud, da der naturligvis forsvinder lige meget af den, som der gør af ethanol.

Svar #15
02. februar 2005 af Sabrina (Slettet)

Tak for din hjælp!
Jeg vil prøve at se på det :)

Brugbart svar (0)

Svar #16
30. december 2005 af timothy (Slettet)

Har et problem i opgave 2)...er der ikke en venlig sjæl, der kan give mig et hint.

http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/2000/2000-10-2.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #17
30. december 2005 af timothy (Slettet)

nærmere er det opgave 2) c og jeg har brug for hjælp til

Brugbart svar (0)

Svar #18
31. december 2005 af frodo (Slettet)

udnyt at formindskelsen i [CH3CH2OH] og [CF3COOH] er den samme.

Brugbart svar (0)

Svar #19
31. december 2005 af frodo (Slettet)

udnyt at formindskelsen i [CH3CH2OH] og [CF3COOH] er den samme.

Brugbart svar (0)

Svar #20
31. december 2005 af timothy (Slettet)

Jeg forstår ikke hvordan man skal udnytte bilaget. Altså så vidt jeg kan se er der to ækvivalenspunkter et ved 17 ml og det andet ved 25 ml hvordan ved jeg hvilken af dem jeg skal bruge...eller om jeg skal bruge dem begge...???

Forrige 1 2 3 4 Næste

Der er 67 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.