Studievalg og videregående studie

HHX eller STX - meget i tvivl!

01. januar 2010 af MaikenK (Slettet)

Hej alle!

Jeg går i 9. klasse, og skal snart vælge ungdomsuddannelse.. Jeg har altid været god i skolen, og mit gennemsnit på nuværende tidspunkt ligger på 11,1, så jeg har virkelig lyst til nogle udfordringer..

Det har egentlig været meningen, at jeg skulle tage HHX, fordi jeg mente fagene var mere relevante, og fordi jeg overvejer at læse jura, eller noget med sprog.

Mine spørgsmål er så: Er niveauet på STX højere end på HHX? Kan jeg godt læse noget med sprog eller økonomi, selvom jeg har taget STX, eller mangler jeg så for meget?
- Egentlig, hvad er jeres mening? Vil både gerne høre fra folk, som går på en af de pågældende ungdomsuddannelser nu, og også folk, som har taget de to ungdomsuddannelser, og som nu læser videre - hvordan er det gået på jeres uddannelse efter i har taget STX eller HHX - har i manglet noget, været foran i noget??

På forhånd tak!


Brugbart svar (5)

Svar #1
01. januar 2010 af Exupery (Slettet)

Det kommer lidt an på, hvor du selv tror, at det vil være mest interessant at gå, og hvor du tror, at du kan få det højeste gennemsnit. 

Jeg kender ikke meget til fagene på HHX, men jeg kan ikke forestille mig, at fagene appellerer mere til hverken jura eller sprogfag, end STX gør. Med hensyn til økonomi er det jo klart, at VØ, EØ og IØ nok kan være brugbare siden hen på et eventuelt økonomistudium, men det er absolut ikke nødvendigt, for på universitetet vil I alligevel starte forfra.

Selv læser jeg økonomi på Københavns Universitet, som jeg søgte ind på efter at have fået min eksamen på STX. Størstedelen af os kommer fra STX, men jeg kunne forestille mig, at HHX'erne i stedet søger ind på CBS. Enkelte er der dog fra HHX, og de er ikke bedre end os andre, så du skal ikke være bange for at vælge STX, overhovedet. 

Hvis du er meget interesseret i økonomi, jura og sprog, vil det nok være en idé at vælge en samfundsfaglig linje, når det gælder STX. Men du skal nok til at bestemme dig for, om det skal være sprog eller økonomi/jura. Det kan nemlig være svært at få eksempelvis matematik A, som det kræves for at blive optaget på økonomi på universiteterne, samtidig med at få en masse højniveau sprogfag. 

Hvis ren økonomi er for matematisk, og du eventuelt er interesseret i en blanding, så du får økonomi, sprog og kommunikation (og måske endda lidt jura), kan nogle af CBS' uddannelser måske være spændende for dig:

http://cbs.dk/uddannelser/menu/alle_uddannelser

Her tænker jeg specielt på:

BA - Bachelor i International Virksomhedskommunikation
BA i Engelsk og Organisationskommunikation - NY
BA i Interkulturel Markedskommunikation - NY

Men for nu at svare helt konkret på dit spørgsmål, så er det overhovedet ikke vigtigt, hvad du gør. Du skal vælge det sted, du føler, det ville være mest interessant at gå, og hvor du kan optimere dit gennemsnit. Det er det vigtigste. Derudover er det en god idé at du sikrer dig, at du har de fag, det kræver at blive optaget på den/de uddannelser, du overvejer.

Min egen subjektive holdning fortæller mig, at STX oftest er hver at foretrække. Ikke fordi undervisningen er bedre, men den er bredere. Selv om folk ofte nedgører religion, oldtidskundskab og øvrige fag, som du bliver tvunget til at tage, så er det absolut ikke at kimse af den almene dannelse, der foregår. Husk på, at de, der bliver dygtigst, ofte er de, der er alment nysgerrige og vidende. 


Brugbart svar (2)

Svar #2
01. januar 2010 af Roman Garcia

Jeg læser jura, og kommer fra en ungdomsuddannelse på STX. Jeg synes, det er anbefalesværdigt at vælge STX. Her lærer man meget omkring samfundsforhold, som er væsentligt i forhold til jura. Man har selvfølgelig erhvervsret på HHX, men det giver ikke rigtig en fordel. Derimod er det vigtigere at være inde i samfundsmæssige forhold og samfundets historiske udvikling. Det har man ikke så meget på HHX.

Dog gør det ikke den store forskel, om man vælger HHX eller STX. Universitetsuddannelser er meget selvstændige, og inden for juraen lærer man et helt nyt område, som man ikke har beskæftiget sig med. Derfor giver det ikke en nævneværdig fordel, hvis man tager STX i forhold til HHX. Så længe man holder fokus på de grundlæggende kompetencer, man bør have, så går det nok. De grundlæggende kompetencer, som er gode at besidde er.
- Interesse og viden omkring politik
- Viden omkring samfundsmæssige forhold
- Skrive godt og korrekt dansk
- Kende til den samfundsmæssige udvikling.
 


Brugbart svar (3)

Svar #3
03. januar 2010 af DennisDeH (Slettet)

Som Thomas skriver, så kan man ikke bruge hvad man opnåede i folkeskolen til synderligt meget når man kommer på gymnasiet. Nogle vil klare sig godt der, andre ikke. Det afhænger helt og aldeles af om man har flair for fagene og den [mere selvstændige] måde der undervises på i forhold til folkeskolen.

Hvis du synes du mangler udfordringer i folkeskolen, så tegner det godt for dit værd i gymnasiet, men dette er ingen garant; engagement, interesse og ambitiøsitet er altafgørende! Derfor vil mit råd til dig være at du skal vælge den uddannelse der passer bedst til dine interesser mht. fagkombinationen. Ingen af de danske gymnasielle uddannelser er bedre eller dårligere end de andre, men profilen (og dermed målgruppen af elever) er forskellig.

Mht. uddannelsernes profiler, så er det jo tradionelt set sådan at STX er den "almene" (som i bredt favnende), HTX er den "tekniske/naturvidenskabelige", og HHX har "handelsperspektivet". Holder du af bredden (dvs. mange forskellige fag indenfor forskellige områder), er STX vejen. Holder du af noget lidt mere specifikt, så er HHX/HTX vejen (inden for hvert deres område selvfølgelig), uden at det går på kompromis med denne "almene dannelse" som Thomas er så glad for og finder allestedsværende på STX i forhold til de resterende uddannelser. Dette er ikke mit indtryk som HTX'er, der har set hvordan det fungerer på både HHX og STX. Den almene dannelse er lige så meget til stede på HHX/HTX, men på en anden måde (gennem fx fagene teknologi, samtidshistorie, idéhistorie, studieområde 1/2, osv.). Uden at det på nogen måde er negativt ment, så vil jeg karakterisere STX som en forlængelse af folkeskolen (samme fag, meget højere niveau), mens HHX/HTX er mere specialiseret. Min erfaring siger mig at sprogfagene på HHX er noget for sig (ihvertfald engelsk, der jo også er obligatorisk på A-niveau modsat HTX/STX). Her kommer noget af tiden ihvertfald til at gå med at øve sig i at skrive (forretnings)breve og lære at formulere sig godt mundtligt. Derudover skal man også have 2. fremmedsprog på HHX ligesom på STX. Generelt er der på HHX i alle fag et hvis perspektiv på "handel/erhvervslivet", ligesom der i alle fag på HTX er et perspektiv på "naturvidenskab/teknik", og dette finder du ikke på STX. Spørgsmålet er så om det virker tiltrækkende eller ej, men det kun en selv der kan afgøre det.

Gymnasiet er grundlæggende en ret triviel sag, hvilket jeg selv opdagede efter et års tid på HTX for ca. to år siden. Du lærer en masse nyttigt, bliver et dannet menneske, og får de bedste 3 år i dit liv, men det er ikke i gymnasiet de store valg skal foretages (andet end: "Vil jeg lære noget?"); gymnasiet skal groft sagt kun bruges til at komme ind på universitetet (på drømmeuddannelsen, naturligvis), og her er de fire gymnasielle uddannelser i Danmark lige gode til det formål, men hver på deres måde. Man kan måske sige at det er en god idé at vælge den rigtige studieretning/uddannelse første gang, og dine interesser bør som skrevet også være afgørende for hvilken uddannelsesprofil du tager.

Til slut skal du jo huske at når du begynder på gymnasiet, har du et halvt års grundforløb, hvor du frit kan skifte mellem STX/HHX/HTX uden at lægge dig fast på noget. Måske er det en god idé at prøve både STX og HHX og se hvilken du finder bedst :).

Mvh. Dennis


Skriv et svar til: HHX eller STX - meget i tvivl!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.