Dansk

Jule novelle

03. januar 2010 af yodayoda (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Hjælp jeg skal skrive en jule novelle på 2 sider...


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. januar 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Det skulle vl ikke være så svært. Hvad mener du i øvrigt med niveau 8. klasse, som du har angivet?


Svar #2
03. januar 2010 af yodayoda (Slettet)

Jeg skal hjælpe min søn som går i 8 klasse....


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. januar 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Nå ja, men er det ligemeget, hvad den handler om? Ved bare ikke rigtigt, om jeg kan sætte mig ned på det niveau. Jeg har nemlig et par julefortællinger af mione egne "på lager" som ikke er udgivet,. men de er nok for voksne.


Svar #4
03. januar 2010 af yodayoda (Slettet)

Ja den skal bare handle om julen og på 2 sider... Jeg er desværre ikke selv særlig boglig stærk og derfor svært ved at hjælp ham....  Og hvis du måske kan hjælpe os med hvad der er vigtigt når man skriver en novelle... ?? Det ville være en stor hjælp.


Brugbart svar (3)

Svar #5
03. januar 2010 af Booklover (Slettet)

Jamen det er da et interessant emne! Noveller kan man altid finde ud af :) Jeg husker da jeg selv gik i 8'ende .. på daværende tidspunkt blev en novelle defineret som en opdigtet fortælling om et givent emne. På wikipedia.org står der en definition af en novelle som:

Novelle (italiensk novella: nyhed) betegner en kortere episk fortælling, der normalt beskriver et enkelt handlingsforløb eller situation og ofte har en iøjnefaldende slutning. Den omhandler gerne selve vendepunktet i karakterernes liv (i opposition til fx romanen der både kan omhandle tiden før og efter), og der er typisk få personer. Desuden foregår den inden for et begrænset stykke tid, dvs. ikke over flere dage. En novelle er tit i/kan starte i det der hedder in media res - lige på og hårdt, midt i fortællingen, hvormed læseren selv må finde ud af, hvem personer er, hvordan miljøet er, og hvilken situation disse personer befinder sig i. En novelle skrives derudover enten i 1. person (jeg) eller 3. person (han, hun).

Jeg ved, at hvis du søger på google.dk på søgeordet 'julenovelle(r)' eller 'juleeventyr' så kommer der massevis af eks. frem, som kan give lidt inspiration :) Men ellers skal du tænke på et juleeventyr, hvor du fx kan give nogle beskivelser af miljøet, årstiden, personer, situation, vejret, m.m. Ofte kan der være en konflikt og en konfiktløsning (dog inden for et vist antal sider - det skal jo ikke være en roman!).

Historien kunne handle om fx en fattig familie som ikke har råd til at holde jul, men så alligvel finder på en løsning, og får noget, der er meget mere værdifuldt end gaver. Den kunne handle om et barn, der allerede den 1. december er så spændt på julen, da barnet måske kommer til at liste sig ind på sine forældres værelse og åbne gaverne før d. 24, eller måske et barn som kommer til at liste nogle ekstra mandler i risalamanden for at være sikker på at få en mandel (dog uden at tænke på konsekvenserne), så der opstår et helt lille jule-kaos ved middagsbordet. Den kunne handle om noget mere eventyrligt - som nisser, julemanden, rensdyr og hvad der ellers hører til ;p Den kunne handle om et barn der venter spændt på julemanden, sidder oppe hele natten .... Den kunne handle om en helt almindelig jul, og tankerne omkring traditionerne ved jul (her flettet ind i fortællerens beskrivelse i novellen), eks. kirke, julemad, danse om juletræet m.m. Den kunne fortælle om 'den bedste jul' eller 'den værste jul'. Den kunne handle om årets første sne - glæden ved den første sne. osv ...

Håber det kunne inspirere lidt :) Du skal endelig skrive - så kan jeg forsøge at give dig et skub mere ;p


Brugbart svar (1)

Svar #6
03. januar 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Det er nemt sagt, enhver god fortælling skal "røre" folks hjerter. En julenovelle skal indeholde det budskab, som Julen bringer i en eller anden form. Det skal altså være noget glædeligt også noget med den barnlige sjæl. Hvis jeg får tid i dag, så skriver jeg en, du kan blive inspireret af.


Svar #7
03. januar 2010 af yodayoda (Slettet)

Tusind tak for hjælpen vi prøver os frem......


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. januar 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Nå, men jeg ser, at du har fået hjælp nu. Det er vel det, du søgte.


Svar #9
03. januar 2010 af yodayoda (Slettet)

Hvis du for tid er vi meget åben for noget vi kan blive inspiretet af.....


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. januar 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Tag et kig på siden her. Gå ned til nummer tre, så kan du læse en af mine julefortællinger. Det er der, hvor der står Menu, english edition:

http://www.google.dk/search?hl=da&source=hp&q=%2Bgr%C3%A5sten+%2Bmorsing&meta=&aq=f&oq=

Men jeg kan selvfølglig sagtens skrive en helt ny fortælling, den kan bare ikke blive på 8. klasses niveau, så det ved jeg ikke, om du kan bruge, den skulle jo helst se ud, som kom den fra din søn.


Svar #11
03. januar 2010 af yodayoda (Slettet)

Tak... Vi prøver at bruge lidt af den og se om vi kan få lave en god jule novelle på 2 sider......


Skriv et svar til: Jule novelle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.