Matematik

Integrale af e^-y

14. januar 2010 af Hejhejhhx (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej..

'Hvad er integralen af e^-y ?

Jeg ved at e^x forbliver det samme, og at e^-2 bliver til e^-1 men denne, den kan jeg ikke tacke :S

Nogle der kan hjælpe - tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. januar 2010 af goathunter (Slettet)

det er -e-y da denne differentieret giver e-y


Svar #2
14. januar 2010 af Hejhejhhx (Slettet)

jeg kan absolut ikke få dette til at passe..

Jeg skal bestemme den løsning til differentialligning, der går gennem punktet (0 , 1)

Indtil videre har jeg prøvet, men det giver ikke mening i den sidste del.. :

dy/dx=3x^2 e^(-y)
dy=(3x^2 e^(-y))dx
∫1dy=∫(3x^2 e^(-y))dx
y=x^3*-e^(-y)+c

P(0 ,1)
1=ln (0^3*-e^(-0)+c)
1=ln(-1+c)
e^1=e^((-1+c))
2,72=-1+c
1,72=c


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. januar 2010 af NejTilSvampe

 hvis du deler med e^-y på begge sider og så integrerer:

1/e^-y dy = 3x^2 dx =>

e^y = x^3

y = 3lnx + C

er det ik sårn?


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. januar 2010 af goathunter (Slettet)

Det duer ikke det du gør til at starte med, du bliver nødt til at bruge sætninger fra dine bøger.

Du skal bruge at der om en differentialligning på formen g(y)*dy/dx=h(x) gælder at ∫g(y)dy=∫h(x)dx som man kan bruge til at løse problemet med, det hedder separation af variable, prøv at læs det i din bog.

Men din differentialligning på formen g(y)*dy/dx=h(x) er så e^y * dy/dx = 3x^2 så g(y)=e^y og h(x)=3x^2

Så ∫e^ydy=∫3x^2dx => e^y=x^3+c => y=ln(x^3+c)

Så findes c vha det oplyste punkt 1=ln(c) => c=e så y=ln(x^3+e)

#3 næsten, du har bare tiføjet konstanten det forkerte sted så svaret bliver ikke rigtigt.


Svar #5
14. januar 2010 af Hejhejhhx (Slettet)

Hvordan kommer du frem til det sidste ?

Jeg har nu :

dy/dx = 3x^2 e^(-y)
1/e^(-y) dy = (3x^2 )dx
∫1/e^(-y) dy = ∫(3x^2) dx
e^y = x^3
y = 3ln(x)+c                  denne linje forstår jeg ikke hvor kommer fra..  

P(0 ,1)
1=ln(3 ln(0)+c)
1=c                               og tegner jeg "den linje jeg ikke forstår" i graph, krydser den ikke ved (0 , 1) :S


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. januar 2010 af goathunter (Slettet)

Du skal tilføje konstanten i linjen e^y=x^3, altså e^y=x^3+c , da konstanten kommer fra integrationen.

Så tager man ln på hver side så y=ln(x^3+c) (ln(e^y)=y), nu indsætter man punktet (0 , 1) for at finde c: 1=y=ln(x^3+c)=ln(0^3+c)=ln(c) dvs 1=ln(c), så tager man eksponentialfunktionen på begge sider så e^1=e^ln(c) dvs. e=c

Dette c indsættes i y=ln(x^3+c) så y=ln(x^3+e), prøv at tjekke at denne går igennem (0 , 1)


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. januar 2010 af mathon

ey·dy/dx = 3x2

∫ey·(dy/dx)dx = ∫3x2dx

∫ey·dy = ∫3x2·dx

ey = x3+C

y = ln(x3+C)                               som skal opfylde

1 = ln(03+C) = ln(C)                    dvs

e = C

                                y = ln(x3+e)
.............................

kontrol

   ey = x3+C = x3+e

   dy/dx = 1/(x3+e)·(x3+e)' = 1/(x3+e)·3x2 = 3x2/(x3+e) = 3x2/ey = 3x2·e-y


Skriv et svar til: Integrale af e^-y

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.