Matematik

nulreglen

19. januar 2010 af tutsinuts (Slettet)

Jeg skal løse ligningen 2x^2+x-3=0, ved at resultatet bliver -3/2 v 1.

Mener man skal bruge nulreglen for at løse den, men har aldrig rigtig fået lært den måde at løse ligninger, så kunne være rart med lidt hjælp.
 

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. januar 2010 af Jerslev (Slettet)

#0: Den kan du ikke bruge nulreglen til. Løs den som en almindelig andengradsligning - altså find diskriminanten og brug herefter nulpunktsformlen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. januar 2010 af NejTilSvampe

0 = a(x-r1)(x-r2

du ved a = 2

ganger du ud i parentesen får du:

a(x^2-r2x-r1x+r1*r2) =>

ax2 - a*(r1+r2)x + a*r1*r

-a(r1+r2)  kender du som b og a*r1*r2 kender du som c

Så du skal bare finde to tal, hvor summen giver 1, og produktet giver -3.

dvs.  2(r1+r2) = 1  og  2*r1*r2 = -3

r1 + r2 = 0,5  og  r1*r2 = -1,5  =>

 r1 = 1 og r2 = -1,5

#1 og #0 - Så hvis du INSISTERER på at bruge nulreglen ER det muligt. Men det er ikke en nemmere metode end at bruge den generelle løsningsformel.


Skriv et svar til: nulreglen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.