Matematik

Monotoniforhold

02. februar 2010 af STX92 (Slettet)

En funktion f(x) er givet ved f(x)= - 1/3x^3+2x^2.

Bestem monotoniforholdene for f(x).

Jeg er kommet i tvivl i denne opgave, siden der er 1/3x^3. Jeg ved, at jeg skal finde f ' (x), men en der kan hjælpe mig på vej?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. februar 2010 af Exupery (Slettet)

f'(x)=3*(-1/3)x^(3-1)+2*2+x^(2-1)=-x^2+4x

hvor reglen: (a^b)'=ba^(b-1) er brugt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. februar 2010 af PeterValberg

Du bestemmer f'(x) også kaldet den afledede funktion til f.
derefter sætter du f'(x) = 0 for at bestemme de værdier for x hvor f'(x) er nul.Når f'(x) er nul, har f(x) et lokalt eller globalt ekstrema (maksimum eller minimum)

Når du har fundet eventuelle nulpunkter for f'(x) skal du beregne nogle funktionsværdier for f'(x) på hver side af disse nulpunkter (og imellem), - fortegnet for disse funktionsværdier (plus eller minus) fortæller om grafen for f(x) er en aftagende eller stigende funktion ved det pågældende x.

Forvirret, - godt :-) Nej, det var for sjov, lad os tage et hurtigt TÆNKT eksempel.

Vi antager at h'(x) = 0 har resulteret i følgende nulpunkter: (-2, 0) og (2, 0)

Derefter har vi valgt nogle x-værdier på hver side og imellem disse nulpunkter,
Lad os antage, at det har resulteret i følgende TÆNKTE funktionsværdier:

                f'(-5) = -7
                f'(1) = 2
                f'(5) = -4

Derved kan konkluderes at grafen for h(x) er:

aftagende i intervallet { x∈R | - ∝ < x < -2 }
stigende i intervallet   { x∈R | 0 < x < 2 }
aftagende i intervallet { x∈R | 2 < x < ∝ }
 

I dit tilfælde hvor f(x)= - 1/3x3+2x2 er den afledede funktion f'(x) = -x2 +4x (som Thomas Andersen så rigtigt skriver i #1).

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
03. februar 2010 af STX92 (Slettet)

Tusind tak til jer begge to! Nu forstår jeg det helt rigtigt :-)


Skriv et svar til: Monotoniforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.