Matematik

Hjælp - tangent og optimering

03. februar 2010 af sweeti14 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej :) Jeg har 1 opgave jeg gerne vil have lidt hjælp til. Mest fordi jeg ikke helt forstår hvad den går ud på. Skriver den lige her, og håber at der er en der forstår den:

En funktion f er bestemt ved

a) Linjen t1 er tangent til grafen for f i punktet P(0,f(0)). Bestem en ligning for t1.

b) Beregn de lokale ekstremumssteder for f.

c) Grafen for f har en anden tangent t2, der er parallel med tangenten t1.
Beregn koordinatsættet til røringspunktet for tangenten t2.

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. februar 2010 af mathon

du glemte funktionsudtrykket
efter
           "En funktion f er bestemt ved"


Svar #2
03. februar 2010 af sweeti14 (Slettet)

Sorry . Her kommer hele opgaven

En funktion f er bestemt ved

f(x) = x3-6x2+9x

a) Linjen t1 er tangent til grafen for f i punktet P(0,f(0)). Bestem en ligning for t1.

b) Beregn de lokale ekstremumssteder for f.

c)Grafen for f har en anden tangent t2, der er parallel med tangenten t1.
Beregn koordinatsættet til røringspunktet for tangenten t2.


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. februar 2010 af mathon

a) 

   f '(x) = 3x2 - 12x + 9
   
    f '(0) = 3·02 - 12·0 + 9 = 9

    f(0) = 03 - 6·02 + 9·0 = 0

tangentligning i (0,f(0))

     y = f '(0)(x-0) + f(0)


Svar #4
03. februar 2010 af sweeti14 (Slettet)

Opgave b er vel det samme? 

Men hvad med c?


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. februar 2010 af mathon

b)
     hvad er kravet til ekstrema-steder?


Svar #6
03. februar 2010 af sweeti14 (Slettet)

I et toppunkt for en differentiabel funktion har grafen vandret tangent.

Hvis en differentiabel funktion f(x) har lokalt ekstremum i x0 , hvor x0 ikke er et intervalendepunkt, så er f'(x0) = 0

Er det dét du mener?


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. februar 2010 af mathon

Ja

hvoraf
          f '(x) = 3x2 - 12x + 9 = 3(x2 - 4x + 3) = 3(x-1)(x-3) = 0


Svar #8
03. februar 2010 af sweeti14 (Slettet)

Okay.

Men hvad med c?


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. februar 2010 af mathon

c)
      hvad betyder "...anden tangent t2, der er parallel med tangenten t1" ?


Svar #10
03. februar 2010 af sweeti14 (Slettet)

Det er jeg også i tvivl om. Mit bedste forslag er at den på graffen ligger parallelt med t1 .

Jeg er i gang med at spørge en masse andre men der er endnu ikke fundet ud af noget


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. februar 2010 af mathon

hvilket hældningstal har t1?


Svar #12
03. februar 2010 af sweeti14 (Slettet)

Kan det passe at det er:

f '(0) = 3·02 - 12·0 + 9 = 9
 


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. februar 2010 af mathon

...og dermed t2's hældningstal ?


Svar #14
03. februar 2010 af sweeti14 (Slettet)

Altså ja det må det jo næsten være

Men skal jeg ikke finde koordinatterne til hvor den rører parablen? Eller har jeg misforstået den


Brugbart svar (0)

Svar #15
03. februar 2010 af mathon

hvoraf
             f '(xo) = 3xo2 - 12xo + 9 = 9 og xo ≠ 0
                         3xo2 - 12xo = 0
                        3xo(xo-4) = 0 .............
 


Svar #16
03. februar 2010 af sweeti14 (Slettet)

Hvad er det du gør til sidst?


Brugbart svar (0)

Svar #17
03. februar 2010 af mathon

                    3xo2 - 12xo = 0
                    3xo·xo - 3xo·4                  sætter fælles-faktoren 3xo uden for en parentes
                    3xo(xo-4) = 0 ......


Svar #18
03. februar 2010 af sweeti14 (Slettet)

Nåe ja.

Men hvad så? Det er vel ikke bare det


Brugbart svar (0)

Svar #19
03. februar 2010 af mathon

             3xo(xo-4) = 0 og xo ≠ 0

              xo = 4     som er 1. koordinaten til t2's røringspunkt

hvad mangler du?


Svar #20
03. februar 2010 af sweeti14 (Slettet)

Får du både et x og y ud af det?


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.