Matematik

RSA kryptering og Euler

03. februar 2010 af fysik! (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg skriver om kryptering og beskriver hvordan man laver RSA nøgler.

I den første del vælger jeg primtal til henholdsvis p og q.
Man skal derefter beregne Eulers funktion af n, (n) = (pq) = (p − 1)(q − 1).

Problemet er at jeg ikke kan finde noget konkret information for hvorfor man trækker 1 fra p og q.
(Heller ikke i bogen kryptering af systime)

funktion kaldes vist også Eulers totient funktion men giver mig ingen yderligere information om overstående.

Hjælp til definitionen af dette ville være top

På forhånd tak.


Brugbart svar (2)

Svar #1
03. februar 2010 af PoKulaKi (Slettet)

eulers φ-funktion tæller antallet af naturligetal der er mindre end og indbyrdes primiske med et givet tal. 

Da p og q er primtal er de indbyrdes primiske med alle tal der er mindre end dem selv, og der er p-1 naturlige tal der er mindre end p. 

Hvis du mangler information, kan du læse mere i "Algebra og talteori" af Johan p. Hansen og Henrik Spalk.


Svar #2
04. februar 2010 af fysik! (Slettet)

tak for dit hurtige svar.

jeg er dog stadig ikke helt med på hvorfor der trækkes 1 fra de valgte primtal man har valgt?

Hvad gør det ved udregningen i længden at jeg trækker 1 fra?
I alle de beregning jeg har set af RSA nøgler sker det bare uden forklaring som en selvfølge.
 

jeg har fundet en opgave herinde der hedder RSA-kryptosystemet, i bilag A til den opgave er der en udledning men ikke noget jeg videre forstod forklaringen til.


"Iførst
beviset for φ(pq) = (p − 1)(q − 1), hvis p og q er forskellige primtal:
Sæt n = pq. Da p og q er primtal, er de forskellige multipla af p og q de
eneste tal, der ikke er indbyrdes primiske med n. n kan opfattes som det p'te
multipla af q, og dermed må der være p − 1 multipla af q mellem 1 og n − 1.
Tilsvarende må der være q − 1 multipla af p mellem 1 og n − 1. φ(n) kan nu
bestemmes som n − 1 fratrukket de tal, der ikke er indbyrdes primiske med n:
φ(n) = φ(pq) = (pq − 1) − (p − 1) − (q − 1) = pq − p − q + 1 = (p − 1)(q − 1)"

Hvis der er en der kan forklare dette på et mere pædagogisk plan vil jeg være meget taknemlig.

på forhånd tak


Svar #3
04. februar 2010 af fysik! (Slettet)

efter lang tid søgen fandt jeg en nemmere beskrivelse af overstående.

Jeg lukker tråden og takker for din hurtige besvarelse der hjalp mig videre i min søgen.

Resultatet af min søgen ses her hvis andre benytter den tråd vedr. samme problem.

Hvis p og q er primtal, er:
φ ( p *q) = ( p −1) * (q −1)
Bevis
Antallet af tal, der er primiske med p*q, er antallet:
ALLE tal fra 1 og optil p*q
MINUS tallene p,2p,3p,4p ... q*p (da p går op i både dem og p*q)
MINUS tallene q,2q,3q,4q ... p*q (da q går op i både dem og p*q)
PLUS 1 da p*q er trukket fra to gange ovenover.
Dvs.
pq − p − q +1
Men hvis vi ganger højresiden ud, fås
( p −1) * (q −1) = pq − p − q +1
Altså præcis det samme.

Kilde: http://www.mindmate.dk/uv/RSAKryptering.pdf


Skriv et svar til: RSA kryptering og Euler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.