Matematik

Røringspunkt for tangent

17. februar 2010 af JonLar (Slettet) - Niveau: A-niveau

Håber nogen kan hjælpe mig med følgende:

 Bestem koordinatsættene til røringspunkterne for de tangenter til graf f(x)=x2, som går gennem punktet med koordinatsættet (1,-3).


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. februar 2010 af mathon

tangentligning

      y = 2xo(x-xo) + xo2

hvor
      (xo,xo2) er et punkt parablen og (x,y) er punktkoordinater for tangentens øvrige punkter


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. februar 2010 af mathon

hvoraf

            -3 = 2xo(1-xo) + xo2 ..........osv........


Svar #3
17. februar 2010 af JonLar (Slettet)

 Tak!

Tangentens ligning hedder nu y = 2xo(x-xo) - xo2


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. februar 2010 af mathon

Nej
tangentens ligning er som vist i #1


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. februar 2010 af mathon

             -3 = 2xo(1-xo) + xo2
hvoraf
             xo∈{-1,3}

og
             yo ∈ {-1,3}2 = {1,9}

dvs skæringspunkterne

             (-1,1) og (3,9)


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. februar 2010 af mathon

bedre

skæringspunkterne  →  røringspunkterne


Svar #7
17. februar 2010 af JonLar (Slettet)

Jeg får også samme resultater for rørinspunktet, men ud fra følgende bliver tangentens ligning altså   y = 2xo(x-xo) - xo2.

y=f'(x0)(x-x0)+f(x0)

y=2x0(x-x0)+x02

y=2x0*x-2x02+x02

y=2x0*x-x02


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. februar 2010 af mathon

y = 2xo(x-xo) + xo2  er identisk med y = 2xo·x - xo2

men ikke med y = 2xo(x-xo) - xo2


Skriv et svar til: Røringspunkt for tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.