Matematik

Hjæælp - optimering

17. februar 2010 af sweeti14 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg har en enkelt opgave hvor jeg er virkelig fuldstændstig lost. Jeg har fået hjælp engang, men jeg må gøre noget forkert for når jeg til sidst differentierer og sætter lige 0 så bliver x= 0

Opgaven lyder:

figuren (vedlagt) viser en beholder, der har form som en cylinder med endefladeradius r (cm) og længde l (cm). Beholderens rumfang V (cm3) er bestemt ved:

V = π · r2 · l

En pakke skal sendes til grønland. Pakkens form skal være som vist på figuren, og pakkens længde+omkreds skal være den størst tilladte, nemlig 250 cm.

Med omkreds menes ommkredsen af den cirkulære endeflade.

Bestem det størst mulige rumfang af en sådan pakke.

håber, at der er en der vil hjælpe mig

På forhånd tak
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. februar 2010 af sigmund (Slettet)

Ja, du har 2π*r + l = 250 <=> l = 250 - 2π*r.

Således har du V(r) = π*r2*(250 - 2π*r) = 250π*r2 - 2π2*r3. Deraf følger V'(r) = 500π*r - 6π2*r2. Dette er en parabel med grenene nedad. Derfor findes den radius, der giver det største rumfang, som x-koordinaten af toppunktet af denne parabel.


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Nu har vi ikke lige den vedlagte figur til at hjælpe os (da den ikke blev vedlagt), så vi må tænke os til cylinderen.

Cylinderens pakkelængde er omkredsen af den cirkulære endeflade, 2πr, plus dens længde l. Altså

O = 2πr + l = 250cm.

Pakkens volumen er

V = π r2 l

Af udtrykket for omkredsen, isolerer vi l og indsætter i udtrykket for V:

V = π r2 (250cm - 2πr) = 250cm π r2 - 2π2r3

For at finde maksimum af V som funktion af r, finder vi nu den afledede

dV/dr = 500cm πr - 6π2r2 , og vi løser nu ligningen

dV/dr  = 0 ⇒ 500cm πr - 6π2r2 = 0, dvs r = 0, eller r = 500cm/(6π) = 26,53cm. Løsningen r = 0 er ikke fysisk acceptabel som pakke, så vi finder

r = 26,53cm og l = 250cm - 2πr = 83,33cm, og det maksimale volumen er da V = 184207cm3


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

#1

Du har fundet, hvor parabelen V'(r) har maksimum, men du skal finde dens nulpunkter for at finde, hvor V(r) har sit maksimum.


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. februar 2010 af sigmund (Slettet)

Ja, jeg indså fejlen og har rettet svaret. Jeg ved sgu ikke, hvad jeg tænkte på!


Skriv et svar til: Hjæælp - optimering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.