Matematik

Regneforskrift, eksponential- og potensfunktionen.

18. februar 2010 af [email protected] (Slettet)

 Hej. 

Jeg sidder her med en matematik opgave hvor spørgsmålene hedder:

2. Bestem regneforskriften for eksponentialfunktionen, der går igennem punkterne
a) (7,23) og (-1,2)
b) (-4,300) og (10, 0,902)
c) (-4,3) og (6,3)

2. Bestem regneforskriften for potensfunktionen, der går igennem

a) (1,2) og (6,36)
b) (4,200) og (10, 0,45)

Jeg har TOTALT glemt hvordan man finder regneforskrifterne. Jeg ved det er noget med (y1,x1) y2,x2) eller nogle lign. Håber virkelig der er nogle der har lyst til at hjælpe, på forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Regneforskriften for en funktion f(x) er det præcise udtryk, der sætter dig i stand til at udregne y=f(x), når du indsætter en bestemt værdi for x.

For en eksponentialfunktion ser regneforskriften således ud

y = a ebx .

Når du kender to sæt sammenhørende x- og y-værdier (x1, y1) og (x2, y2), kan du finde konstanterne a og b.

Tilsvarende ser forskriften for en potensfunktion således ud

y = a bx .

Igen kan du finde a og b, når du kender to sæt sammenhørende x- og y-værdier.


Svar #2
18. februar 2010 af [email protected] (Slettet)

 Kan du måske give et eks. på et af hver, så jeg har en idé om hvad jeg skal gøre, synes det er lidt svært at forstå.


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

I det første eksempel a) under eksponentialfunktion, får du de to ligninger

23 = a e7b , og
2 = a e-b

til løsning af a og b. Dividerer du den 1. ligning med den 2. ligning får du

23/2 = e8b , og dermed

ln(23/2) = 8b, og altså

b = ln(23/2) / 8  = 0,3053. Indsæt det i den 2. ligning

a = 2 eb , altså

a = 2 eln(23/2)/8 = 2,7140.


Svar #4
18. februar 2010 af [email protected] (Slettet)

 Okay tusind tak. Synes dog det lyder lidt vildt, da vi slet ikke har haft om sådan noget. 


Svar #5
18. februar 2010 af [email protected] (Slettet)

 Og hvad betyder "in"?


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvor skrev jeg "in"? Jeg brugte funktionen ln(x) (el en), den naturlige logaritmefunktion, der er den inverse funktion til eksponentialfunktionen exp(x).

Noget må I da have hørt om dette? Ellers er der da ingen mening i at stille opgaver inden for det område.


Svar #7
18. februar 2010 af [email protected] (Slettet)

 Super tusind tak, fandt jeg ud af da jeg fik kigget lidt omkring.


Skriv et svar til: Regneforskrift, eksponential- og potensfunktionen.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.