Matematik

f'(x)=0

19. februar 2010 af isabella12 (Slettet)

Hej

Når man løser f'(x) = 0  den x-værdi man får beregnet er den ikke x kordinattet til toppunktet??

fx for f(x) = 0,25*x^2+(1/x-1) hvor x>1

og når jeg så beregner f'(x) = 0 for denne for jeg resultatet 2, er 2 så ikke x koordinattet til toppunktet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det kommer helt an på det detaljerede forløb af f(x).

Jeg tror du har en tastefejl i det udtryk for f(x) du bruger som eksempel. Du har 1/x inden i parentesen, og jeg tror du tænker på

f(x) = 0,25x2 + 1/(x-1) , for x > 1

Den funktion har helt korrekt f'(x) = 0 for x = 2.

Nu kan man så diskutere, om det skal kaldes et toppunkt. Du finder lokale ekstremumspunkter ved at løse ligningen f'(x) = 0. I dette tilfælde ser det ud til, at funktionen har et lokalt (endda globalt) minimum ved x = 2.


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. februar 2010 af sigmund (Slettet)

 f'(x) er 0.5*x + (-1/x2) = 0.5*x - 1/x2. Vi sætter lig nul og løser:

0.5*x - 1/x2 = 0 <=> 0.5*x3 - 1 = 0 <=> x3 = 2 <=> x = 21/3 = 1.26.

Således har f et ekstremumssted i x = 1.26. Du kan ikke kalde det et toppunkt, fordi funktionen er ikke en ren parabel, men en kombination af en parabel og en hyperbel. Men er dette et minimum eller maksimum. Det kan du finde ud af ved at beregne f'(1.1) hhv. f'(2). Er f'(1.1) < 0  og f'(2) > 0, så er der tale om et minimum. Er f'(1.1) > 0 og f(2) < 0, så er der tale om et maksimum.


Svar #3
19. februar 2010 af isabella12 (Slettet)

#1 - ja, kom til at taste forkert. Hmm ja der er globalt minimum ved 2.

Jeg forstår ikke helt forskellen hvornår sige det er toppunkt eller global maksimun/minimum.

men ved lokal maksimum/minimum kan jeg godt forstå at det ikke er et "toppunkt".


Svar #4
19. februar 2010 af isabella12 (Slettet)

#2 tror du har tastet forkert jeg får ikke det samme når jeg beregner f'(x) og når jeg løser f'(x)=0.

En anden ting som jeg lige vil være sikker på er der vandret tangent ved:

toppunkt, global minimum, global maksimum, lokal minimum, lokal maksimum


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. februar 2010 af sigmund (Slettet)

Ja, jeg har misforstået forskriften, så ignorer bare min ligning.

Der er altid vandret tangent ved toppunkt, lokalt minimum og lokalt maksimum. Der er ikke nødvendigvis vandret tangent ved globalt maksimum og globalt minimum.


Svar #6
19. februar 2010 af isabella12 (Slettet)

#5 Ok. men er kurven ikke også vandret ved global  maksimum og -minimum


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. februar 2010 af sigmund (Slettet)

Nej, det er ikke nødvendigvis tilfældet. Det er kun hvis de globale og lokale extrema er sammenfaldende, at tangenten er vandret ved globalt maximum og minimum.


Svar #8
19. februar 2010 af isabella12 (Slettet)

# mange tak for hjælpen :D   God nat


Skriv et svar til: f'(x)=0

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.