Matematik

hjæææææææææææææææææææææælp

22. februar 2010 af tropalium (Slettet) - Niveau: C-niveau

hvordan viser jeg, at en cirkelsligning kan skrive på den her måde

x2+y2-2x-3y+2=0

og jeg ved også, at en cirkel med centrum i C,går gennem punktet P(2;2). De to rette linjer l og m skærer hinanden i C.

linjerne l og m
l: 6x – 2y – 3 = 0
m: y = -0,5x + 2
og jeg ved at punkt C har koordinaet (1;1,5)

nogen der kan vise mig hvad jeg skal gøre? tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. februar 2010 af mathon

x2+y2-2x-3y+2=0

(x-1)2 - 1 + (y-(3/2))2 - (3/2)2 = -2

(x-1)2 + (y-(3/2))2 = -2 + 1 + (9/4)

(x-1)2 + (y-(3/2))2 = (-4 + 9)/4

(x-1)2 + (y-(3/2))2 = (√(5)/2)2

med C = (1;(3/2)) of r = √(5)/2


Svar #2
22. februar 2010 af tropalium (Slettet)

kan du forklare mig hvilke tal du har indsat og hvorfor?


Svar #3
22. februar 2010 af tropalium (Slettet)

jeg forstår nemlig ikke helt hvad du har gjort. det ville være rart hvis du lige kunne forklare det. tak


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. februar 2010 af mathon

kvadratkomplettering


Svar #5
22. februar 2010 af tropalium (Slettet)

men hvilke tal har du indsat og hvorfor


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. februar 2010 af mathon

intet er indsat
kun
omskrevet ved brug af kvadratsætning to gange


Brugbart svar (1)

Svar #7
22. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

En cirkel med centrum C = (a, b) og radius r har ligningen

(x - a)2 + (y - b)2 = r2 .

Udregnes leddene og samles på venstre side, giver det

x2 + y2 - 2ax - 2by + a2 + b2 - r2 = 0 .

Sammenligner du din ligning med dette udtryk, kan du umiddelbart se, at

-2a = -2    og   -2b = -3, så a = 1 og b = 3/2.

Hvis du omvendt kun ved at centrum er C = (1, 3/2), så kender du alt i ligningen undtagen r. Nu kender du så et andet punkt P(2,2) på cirklen, så du ved at afstanden fra C til P må være cirklens radius r, altså

r = |CP| = |(1, 1/2)| = √(12 + (1/2)2) = (√5)/2 . Da nu a2 + b2 - r2 = 1 + 9/4 -5/4 = 1 + 1 = 2, har du vist, at cirklens ligning har den opgivne form.

Koordinaterne for C fremkom åbenbart ved skæring af de to linier, altså ved løsning af de to ligninger i x og y.


Skriv et svar til: hjæææææææææææææææææææææælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.