Matematik

En funktion f er bestem ved

01. marts 2010 af Monique1988 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Jeg har brug for lidt hjælp til denne her opgave:

En funktion f er bestemt ved

f(x) = 2x - 3.

a) Bestem en stamfunktion til f.

Bestem den stamfunktion F, hvor førsteaksen er tangent til grafen for F. Det er denne her jeg har brug for hjælp til.

Håber der er nogle der vil hlælpe mig?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. marts 2010 af PeterValberg

Dette betyder at stamfunktionen F til f generelt er:

hvor k er en konstant.

Da opgaveteksten siger: "Bestem en stamfunktion til f" betyder det, at du skal vælge en værdi for k (altså finde én af de mange mulige stamfunktioner til f(x), der opfylder ovenstående integrale.
Du kan fx vælge at sige: k = 0, - derved får du følgende stamfunktion til f:

Det andet skal jeg lige tænke lidt over...jeg vender tilbage :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. marts 2010 af PeterValberg

Hvis du tegner grafen for stamfunktionen F, hvor k = 0 altså: (fx i Geogebra)
vil du se, at grafen for den funktion er en parabel med benene opad og toppunkt i fjerde kvadrant.
Hvis du bestemmer koordinaterne for toppunktet (x, y) vil y-værdien  være den værdi, som k skal ophæve (da k udelukkende flytter grafen for funktionen lodret op eller ned), - altså k = 2,25 

Det vil altså sige, at den stamfunktion F til f, der har førsteaksen (y = 0) som tangent vil være:

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
01. marts 2010 af Monique1988 (Slettet)

Tak skal du have.

Men forstår ikke rigtig noget af det. Altså skal jeg tegne i et koordinatsystem?


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. marts 2010 af PeterValberg

Nej, det er ikke nødvendigt, det var sådan set bare ment som en hjælp til at acceptere min påstand :-)
Af funktionsforskriften for F

fremgår det tydeligt, at det er en parabel (andengradsfunktion), der vender benene opad a > 0
derved kan man "bare" nøjes med at beregne toppunktet og udlede ovenstående i #2 heraf.
Min erfaring siger mig bare, at det altid er en stor hjælp med en skitse, så man ikke taber overblikket.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. marts 2010 af himsen (Slettet)

#2

Du skriver at k=2.25, men nedenunder sætter du k=1/2?

og desuden vil F(x)=x2-3x+1/2 ikke have x-aksen som tangent, men have en tangent som er parallel med x-aksen


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. marts 2010 af PeterValberg

#5

Nej, det gør jeg da ikke, -  der står da at k er lig med 2 og 1/4 (2,25)

eller, hvis man bedre kan lide uægte brøker:


 

eller, hvis man bedre kan lide endelige decimalbrøker:


 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. marts 2010 af himsen (Slettet)

Nåår 2 og 1/4.. Så giver det mening :)

Den notationen læser jeg altid som 2 ganget med 1/4.


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. marts 2010 af PeterValberg

Ja men, det er jo sikkert fordi, man ikke rigtig bruger de blandede tal længere (hvilket er en skam).
Da jeg i fordums tid gik i skole, var uægte brøker bandlyst af matematiklærere, - og jeg er ganske sikker på, at min gamle matematiklærer fra dengang ville slå korsets tegn for sig, hvis ham så, at man i dag bruger uægte brøker som et acceptabelt facit på en problemstilling :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. marts 2010 af himsen (Slettet)

Kan jeg slet ikke se noget problem i. Det er ligeså rigtigt som at skrive det som blandet tal, bortset fra at en uægte brøk ikke er ligeså notationen tung. Så jeg vil nok foretrække den uægte brøk. :)


Skriv et svar til: En funktion f er bestem ved

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.