Matematik

tangenter

01. marts 2010 af bemil (Slettet) - Niveau: B-niveau

En funktion er givet ved f(x)=x3-10,5x2+31x+10

Bestem ligningerne for de to tangenter til grafen f der har hældningen 1

Jeg får y= x-22,5 og y=x-36
Facitlisten får y= x+22,5 og y=x+36
 

Er det mig eller facitlisten der har ret?

Mvh Emil


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. marts 2010 af Isomorphician

Facitlisten.


Svar #2
01. marts 2010 af bemil (Slettet)

Tak for hjælpen. Kan du sige mig hvor jeg laver fejlen?

f(x)= x³-10,5x²+31x+10

Den afledet funktion er:
f'(x)= 3x²-21x+31

f har hældningen 1 i x-værdierne:
1= 3(x)²-21(x)+31
x1= 2
x2= 5

De tilsvarende y-værdier er:
f(2)= 2³-10,5·2²+31·2+10
y = 38

f(5)= 5³-10,5·5²+31·5+10
y = 27,5

Tangenternes ligninger
t1(x)=x+b
2 = 38+b
-36 = b
y=x-36

t2(x)=x+b
5= 27,5+b
-22,5 = b
y= x-22,5
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. marts 2010 af Isomorphician

Det er i de to sidste udregninger af tangenternes ligninger.

Men det er ikke så meget en regnefejl, som det må være en opstillingsfejl (må indrømme jeg ikke har set den opstilling før)


Svar #4
01. marts 2010 af bemil (Slettet)

Det er fordi jeg er selvstuderende, så jeg har ingen lærer til at fortælle mig hvordan det skal gøres. Vil du ikke vise mig, hvordan du har gjort det?

Mvh Emil


Svar #5
01. marts 2010 af bemil (Slettet)

Dohhh.

Det er selvfølgelig fordi jeg har sat x'erne ind på y'ernes plads og omvendt.

Jeg vil nu stadig gerne se din metode


Brugbart svar (2)

Svar #6
01. marts 2010 af mathon

vi er enige om
førstekoordinaterne til røringspunkterne
xo1 = 2      x02 = 5

tangentligning:
                        y = 1·(x-xo) + f(xo)                  

hvoraf
tangent1          y = 1·(x-2) + f(2)
                        y = x - 2 + 38
                        y = x + 36
 

hvoraf
tangent2             y = 1·(x-5) + f(5)
                        y = x - 5 + 27,5
                        y = x + 22,5
 


Brugbart svar (1)

Svar #7
01. marts 2010 af Isomorphician

Det er selvfølgelig fordi jeg har sat x'erne ind på y'ernes plads og omvendt..........hvilket jeg også overså!

Tangentens ligning:

y = f'(x0)(x - x0) + f(x0)

så er det bare at indsætte og reducere.


Svar #8
01. marts 2010 af bemil (Slettet)

Cool. Tak for det. Jeg kan ikke lige huske at have læst om en tangentligning, men det er noteret, så jeg må fordybe mig i bøgerne for at forstå den helt.

Tak

Mvh Emil


Brugbart svar (1)

Svar #9
01. marts 2010 af mathon

tangentligningen er ikke noget specielt.

Hvis du kender punkt-hældning-formlen

                y - yo = a(x-xo)        er det blot en lettere omskrivning af den

yo skrives f(xo) og a skrives f '(xo)

hvoraf
                y - f(xo) = f '(xo)·(x-xo)

adder f(xo) på begge sider
og du har

                y = f '(xo)·(x-xo) + f(xo)


              


Svar #10
01. marts 2010 af bemil (Slettet)

Det giver god mening, den er der vist ikke den store grund til at læse mere om. Tak for det. Den skriver jeg i noterne


Skriv et svar til: tangenter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.