Dansk

Irene Holm af Herman Bang

13. marts 2010 af vfdbdsn (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle hjælpsomme mennesker.

Jeg har lidt problemer angående nogle spørgsmål til novellen "Irene Holm" af Herman Bang og håber på lidt assistance :D

Spørgsmålene lyder:

1: Indledningen fortællerteknisk?

2: Modsætninger i forhold til Irene Holm og menneskerne hun møder på landet?

3: Herman Bangs budskab? (livsholdninger der kommer til udtryk, og hvad bliver sat under debat?)

Takker mange gange på forhånd...


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. marts 2010 af JJ-cool (Slettet)

Erd et hele novellen, du skal genemgå?

2: Irene Holm er økonomisk afhængig af de mennesker på landet, som hun tilbyder sin danseundervisning for, mog hun indgår ikke på nogen måder i relationer med dem, så vidt jeg husker, fordi hun lever på en illusion om, at hun stadig er en berømt balletdanserinde, og bønderne er ikke lige på hendes sociale/kulturelle  niveau

3: Kvindens stilling og driftsundertrykkelsen. De stille eksistenser, der uden en mand og uden kærlighed er tvunget til at leve et liv uden kærlighed og følelser samt næsten uden muligheder for at overleve socialt og økonomisk.
Bang er stærkt samfundskritisk i sin skildring af de vilkår, kvinden er underlagt i samfundet


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. marts 2010 af Booklover (Slettet)

Du kunne evt. lige nævne den tidsperiode, som Herman Bang var tilknyttet ... altså Det Moderne Gennembrud (1870-1890), hvor der gøres op med romantikkens ideologi og i stedet fokuseres der på internationale sammenhænge, kønsforhold, frie rammer for seksualitet og religion, og videnskabens fremskridt. Det moderne gennembruds første fortaler i Danmark var Georg Brandes (1842-1927), der skrev en bog om nordens mest betydningsfulde forfattere på daværende tidspunkt. Den radikale intellektuelle gruppe i samfundet på daværende tidspunkt, anså sig selv for mere kulturelt udviklede end det resterende samfund. I fællesskab med bønderne begyndte de at arbejde for et mere demokratisk samfund. I kølevandet på det moderne gennembrud sættes der fokus på mennesket som et driftsvæsen (darwinismen), og der forekommer en sammenkobling mellem mennesket og naturen (naturalismen). Samtidig forsøger man ved impressionismen at gengive øjeblikket som sansefulde indtryk, således at verden beskrives mere objektivt, og personerne i fortællingerne udmærker sig via deres ord og handlinger. Karakteristisk for det moderne gennembrud er realismen, hvor forfatteren giver udtryk for sin holdning, og ofte er teksterne samfundskritiske, beskrivende de sociale omgivelser .
En af det moderne gennembruds profiler var altså Herman Bang, som i starten af sin forfatterkarriere skrev naturalistisk, men han ændrede senere skrivestil til impressionistisk. Hans skriverier er ofte en samfunds-/samtidsbeskrivelse, hvori der indgår miljøbeskrivelser som danner grundlag for forståelse af personernes handlinger, tanker og følelser .
 

(kilde : stil jeg engang skrev om tidsperioden og forfatteren - med god karakter, så den burde være ok)


Svar #3
14. marts 2010 af vfdbdsn (Slettet)

Tak for svaret begge to det hjalp virkelig meget :D


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. september 2010 af sadu (Slettet)

 Hej ville bare lige spørge noget: 

- Er tekstens opbygning jævnt, fremad skridende fortællende eller er den måske bygget om en dramatisk klimaks, som fastholder læseren til sidste punktum. ?


Skriv et svar til: Irene Holm af Herman Bang

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.