Matematik

Hjælp til tredjeordens differentialligning

18. marts 2010 af kronquist (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej.

Jeg har differentialligningen : x'''(t) = -4x'(t) + 4x''(t) + 25sint.

Jeg skal opstille karakterligningen for det homogene problem, og løse den, og bestemme en basis for løsningsrummet.

Håber på seriøse svar:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvis vi substituerer y(t) = x'(t), reduceres differentialligningen til en lineær inhomogen differentialligning af 2. orden:

y''(t) - 4y'(t) + 4y(t) = 25 sin t,

der har det karakteristiske poynomium m2 - 4m + 4 = (m-2)2 . Det har altså dobbeltroden m = 2, og den generelle løsning til den homogene ligning er da

y(t) = (c1 + c2t)e2t

En basis for løsningsrummet er da de to funktioner

y1(t) = e2t og y2(t) = t e2t

En partikulær løsning til den inhomogene ligning fås så som

y*(t) = -y1(t) ∫y2(t) g(t)/W(t) dt + y2(t) ∫y1(t) g(t)/W(t) dt ,

hvor g(t) = 25 sin t , og W(t) = y1(t) y2'(t) - y1'(t) y2(t) er Wronski determinanten. Med de givne y1 og y2 får vi

W(t) = (1+2t)e4t - 2te4t = e4t , og dermed

y*(t) = -e2t ∫te-2t 25 sin t dt + t e2t ∫e-2t 25 sin t dt

Stamfunktionerne kan findes i elementære funktioner, hvorefter x(t) findes som en stamfunktion til y(t)


Svar #2
18. marts 2010 af kronquist (Slettet)

Tak for hjælpen.

Har lige to spørgsmål.

Hvor får du (m - 2 ) 2 fra ?

Og er den sidste halvdel ikke irrelevant for det jeg er blevet bedt om at finde ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Til det sidste spm, jo, hvis du kun skal finde den karakteristiske polynomium samt en basis for løsningsrummet.

Det karakteristiske polynomium aflæses af differentialligningen til m2 - 4m + 4 , og det er jo kvadratet på (m-2) .


Svar #4
18. marts 2010 af kronquist (Slettet)

Ohh ja selvfølgelig.

Så det vil sige, at jeg skal løse det sidste du har skrevet?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

I mit svar i #3 mente mit "jo", at jeg bekræftede dit 2. spørgsmål i #2, nemlig at den sidste halvdel ikke er relevant for at besvare selve spørgsmålet i opgaven. Men det er jo interessant nok, at man kan finde en løsning til den inhomogene ligning ved kvadraturer.


Svar #6
19. marts 2010 af kronquist (Slettet)

Tak skal du have andersen:)


Svar #7
22. marts 2010 af kronquist (Slettet)

Hej Andersen. Håber du kan hjælpe mig med dette:)

Jeg skal udlede fra det første spørgsmål en fundamentalmatrix for løsningen til det homogene problem af første orden givet ved :

x'1 = x2

x'2 = x3

x'3 = -4x2 + 4x3

Hvordan kommer jeg bedste i gang med dette:) ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. august 2010 af lukasjensen1 (Slettet)

Er der nogen, der kan give svaret til dette? Jeg har fundet en note på nettet, men jeg forstår den ikke:

http://www.aerostudents.com/files/differentialEquations/systemsOfFirstOrderLinearEquations.pdf


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. august 2010 af lukasjensen1 (Slettet)

Er svaret, at man opstiller en matrix og så finder den inverse til den?


Skriv et svar til: Hjælp til tredjeordens differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.