Matematik

potensregression-hvordan?

18. marts 2010 af helpless (Slettet) - Niveau: C-niveau

hej!

jeg skal lave en potens regression og jeg har 2 kordinat sæt ( altså ( fx. (x;x) og (x;x) bare for at komme med et eksempel) og jeg tror jeg har en ide om hvad det er, men så har jeg jo så læst at det kan sættes ind i excel men hvordan skal man gøre det og får man selve potens regressionen ud af det?

håber nogen kan hjælpe lidt,, er lidt i knibe :)

(opgaven kan evt. sættes ind hvis det skulle gøre det nemmere at forklare det)


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

(Det lyder næsten som et meget ubehageligt medicinsk tilfælde).

Hvis du plotter din tabel i Excel, kan tilføje en trend line, hvor du vælger "power". Under Options vælger du at få udtrykket skrevet på plottet.


Svar #2
18. marts 2010 af helpless (Slettet)

min "tabel" består af (1;1,5) og (3;45). og så skal jeg benytte potens regression til at bestemme a og b i: y=b*xa

og det er lidt svært når jeg ikke har nogen ide om hvordan man skal starte :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvis du kun har to punkter på din graf, er det ikke regression. Så skal du istedet bestemme to konstanter a og b i forskriften

y = f(x) = a xb

Du kan se, at ved at gøre x 3 gange større, har du gjort y 30 gange større. Benyt det til at finde b og dernæst a.


Svar #4
18. marts 2010 af helpless (Slettet)

okay tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. marts 2010 af IDALICIOUUS (Slettet)

Nu har jeg lige kigget med på sidelinjen, og jeg forstår ikke hvad der menes med det sidste 'benyt det til at finde b og dernæst a.'? Er det noget du gider at uddybe for mig? (:


Brugbart svar (1)

Svar #6
18. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Hvis du har to talsæt (x1, y1) og (x2, y2) til bestemmelse af forskriften

y = f(x) = a xb ,

indsætter vi disse og får to ligninger til bestemmelse af a og b:

y1 = a x1b

y2 = a x2b ,

hvoraf

y2/y1 = (x2/x1)b

Jeg observerede fra den givne datatabel, at for (x2/x1) = 3 er (y2/y1) = 30 , dvs.

30 = 3b , hvoraf

log(30) = b log(3), eller

b = log(30)/log(3) = (1 + log(3))/log(3) = 1 + 1/log(3) = 3,0959 . Derefter finder vi

a = y1 / (x1b) = 1,5 , så

y = f(x) = 1,5 • x3,0959


Brugbart svar (1)

Svar #7
18. marts 2010 af IDALICIOUUS (Slettet)

Okay mange tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #8
18. marts 2010 af IDALICIOUUS (Slettet)

For lige at fortsætte opgaven skal jeg nu benytte funktionsudtrykket til at bestemme funktionsværdien af x=2

altså Y = f(2) = 1,5*x3,0959, eller hvad?

hvis ja, hvordan skal man så regne f(2) ud?


Brugbart svar (1)

Svar #9
19. marts 2010 af mathon

#8
                  f(2) = 1,5·23,0959


Skriv et svar til: potensregression-hvordan?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.