Matematik

Hjælp?

28. marts 2010 af worcraft (Slettet) - Niveau: C-niveau

Inflationen i et land var i 3 på hinanden følgende årr med 20%,10% og 1%. OG En anden produktion nedsættes med r% hvert af årene. Efter de 3 år er de 2 produktioner faldet lige meget. Hvordan finder jeg r?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. marts 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Inflationen det første år, s kommer vi til 1,2, det vokser så det andet år til 1,2*1,1, der igen vokser til 1,2*1,1*1,01=1,333, så det vil sige, at den samlede inflation er på 33,3 %, den anden har vi (1+2/100)3, så r bliver 10%


Svar #2
28. marts 2010 af worcraft (Slettet)

 er det ikke en formel? det er ret svært at forstå hvor de 1,2 og 1,1 og 1,01 kommer fra ..

ved godt at de kommer fra de tre procenter (20,10,01')


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. marts 2010 af Majlund (Slettet)

Øhh, men som jeg læser opgaven snakker vi og fald, og ikke stigninger... Så den første del bliver ikke

(1+0,2)*(1+0,1)*(1+0,01), men snarere (1 - 20/100)*(1 - 10/100)*(1 - 1/100)=(1-0,2)*(1-0,1)*(1-0,01), og derfor = 0,7128

Den anden produktion falder med r procent om året, og derfor er produktionen efter tre år 

(1 - r/100)*(1 - r/100)*(1 - r/100)=(1 - r/100)3  

Når man kræver at de to tal skal være lige store, får vi altså ligningen, (1 - r/100)3 = 0,7128... Tast den ind på lommeregneren. Hvis du har en moderne lommeregner kan det fx se sådan her ud:

solve((1 - r/100)^3 = 0.7128 , r)

så får du resultatet, r=10,67 (som måler den årlige nedsætning i procent).


Skriv et svar til: Hjælp?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.