Matematik

parabel

29. marts 2010 af rnadal (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej.

parabel : y = -0,5x2 + 4x -1

linje l : y = x - 1

Jeg skal beregne koordinatsættet til parablens toppunkt A.

Og beregne afstanden fra A til l

hvordan gør jeg det ???


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Find først toppunktet A. Parabelen har lokalt ekstremum i toppunktet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. marts 2010 af mathon

            y = -0,5x2 + 4x - 1 = -0,5(x-4)2 + 7


Svar #3
30. marts 2010 af rnadal (Slettet)

okay dvs. jeg skal bruge toppunktsformlen ? og så har jeg koordinatsættet eller hvad ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. marts 2010 af mathon

...Ja
eller
       benyt omskrivningen i #2
        til at aflæse toppunktet til (4,7)


Svar #5
31. marts 2010 af rnadal (Slettet)

okay, hvordan beregner jeg så afstanden fra A til l ??


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. marts 2010 af mathon

      l : x - y - 1 = 0

      dist(l,T(4,7)) = |4 - 7 - 1|/√(12+(-1)2) = 2√(2)


Svar #7
31. marts 2010 af rnadal (Slettet)

linjen l skærer parablen P i punkterne B og C, hvor B er punktet med den mindste førstekoordinat.

Jeg skal beregne koordinatsættet til hvert af punkterne B og C. ???


Brugbart svar (0)

Svar #8
31. marts 2010 af mathon

skæring kræver
bl.a. identisk 2.koordinat

               -0,5x2 + 4x - 1 = y = x - 1
hvoraf
               -0,5x2 + 3x = 0               ganges med -2
                x2 - 6x = 0
                x(x-6) = 0

               
               
 


Svar #9
01. april 2010 af rnadal (Slettet)

hvorfor ganger du med -2 ??

og er x(x-6) = 0 så svaret eller hvad ??


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. april 2010 af mathon

...brug nulreglen

hvoraf

        B (0,y)  og   C = (6,y)     som er førstekoordinaterne til skæringspunkterne

andenkoordinaterne beregnes lettest
ved
     
y = x-1
dvs

       B = (0,-1)  og C = (6,5)


Svar #11
03. april 2010 af rnadal (Slettet)

ok, tak. kan I lige også hjælpe mig med den her ..

funktionen f(x) = 2 + 0,5x - 2kvadratrodx

jeg skal bestemme Dm(f)???

og jeg får at vide at funktionen har et lokalt minimumssted., så jeg skal beregne dette punkt, og afgør om det også er et globalt minimumssted. ????


Brugbart svar (0)

Svar #12
04. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#11

Det er bedst at starte en ny tråd, når du ser på en helt ny opgave, der er væsensforskellig fra den oprindelige opgave.

Men du ser nu på funktionen

f(x) = 2 + x/2 - 2√x

Definitionsmængden Dm(f) består af alle de x, for hvilke udtrykket for f(x) giver mening. Af de tre led i f(x) er det leddet 2√x , der giver anledning til overvejelser for Dm(f). Du skal se på, for hvilke x er √x defineret.

Dernæst skal du finde ekstrema for f(x), så du skal finde den afledede f'(x) og løse ligningen f'(x) = 0.


Skriv et svar til: parabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.