Matematik

MAT. - Hjælp!

06. april 2010 af indefinable (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej. jeg er gået i stå med nogle opgaver, som skal afleveres imorgen... håber I kan hjælpe!

1) Om en eksponentielt aftagende funktion f oplyses, at grafen for f går gennem punktet P(3,100) , og at halveringskonstanten er 47.
a) Bestem en forskrift for f.

2) Ved dyrkning af en bestemt bakterie optælles antallet af bakterier med jævne mellemrum igennem nogle timer. Ved forsøgets start var der 15 bakterier, og det viser sig, at antallet af bakterier fordobles, hver gang der er gået 22 minutter.
a) Opstil en formel, der beskriver antal bakterier som funktion af antal minutter efter forsøgets start.

har forsøgt at løse dem, men kan ikke komme frem til det rigtige svar.

på forhånd tak ;D


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. april 2010 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

Opgave 1:

Halveringskonstanten, T½ = log(½)/log(a) <==> 47 = log(½)/log(a)    <-- du løser den ligning, så finder du a i den eksponentielle funktion..

y = b * ax

Så mangler du at finde b. Dette gør du ved at indsætte dit koordinat P(3,100). Således har du fundet forskriften til f.


Svar #2
06. april 2010 af indefinable (Slettet)

hvordan løses ligningen?


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. april 2010 af nielsenHTX

2)

i forskriften y=b*a^x er b skæringen med y-aksen, altså antal bakterier du har i starten.

a kan bestemmes som i 1)

 22=log(½)/log(a)


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. april 2010 af nielsenHTX

T½=log(½)/log(a)

log(a)=log(½)/T½

a=e^(log(½)/T½))

 håber det kunne hjælpe.


Svar #5
06. april 2010 af indefinable (Slettet)

a=e^(log(½)/T½))          hvad betyder e'et? (mange tak for hjælpen og de hurtige svar!)


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. april 2010 af nielsenHTX

øh jo så er det bare log(2) istedet for log(½)


Brugbart svar (1)

Svar #7
06. april 2010 af nielsenHTX

e=2,71828


Skriv et svar til: MAT. - Hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.