Matematik

Optimering

07. april 2010 af JustLikeThat1991 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hey allesammen :) Jeg skal have lavet nogle optimeringsopgaver. Men jeg forstår det ikke.... Nogen der kan forklare mig det og sparke mig i gang :D?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. april 2010 af Krabasken (Slettet)

La' os se et eksempel på dine opgaver . . .


Svar #2
08. april 2010 af JustLikeThat1991 (Slettet)

Okay et af opgaverne lyder sådan:

Af en cylindrisk træstamme med radius r= 30 cm skal der udgraves en bjælke med rektangulært tværsnit. Det oplyses at bjælkens bæreevne er proportional med størrelsen h2 * b, hvor h er tværsnittets højde og b dets bredde. Hvad skal bredde og højde være for at bjælkens bæreevne bliver maksimal?

Håber du kan forestille dig hvordan det ser ud ved ikke helt hvordan jeg kan oploade en tegning :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Rektanglet skal indskrives i en cirkel med radius r = 30 cm. En trekant med den halve højde og den halve bredde som sider danner da en retvinklet trekant med radius r som hypotenuse. Der skal altså gælde

(h/2)2 + (b/2)2 = r2 , eller

h2 + b2 = (2r)2 .

Dernæst ser vi på bæreevnen B som funktion af h og b :

B = h2 b . heri indsætter vi nu h2 udtrykt ved r2 og b2 :

B = h2 b = (4r2 - b2) b , hvor B nu er udtrykt som funktion af b, da r er konstant. Optimeringsopgaven går ud på at finde maksimum for B(b). Vi skal med andre ord finde B'(b) og løse ligningen B'(b) = 0.

B'(b) = 4r2 - 3b2 , og ligningen B'(b) = 0 giver da

4r2 - 3b2 = 0 eller

b = 2r/√3 = 34,641cm , der er den optimale bredde.

Den optimale højde er fås da af

h2 = 4r2 - b2 = 4r2 -4/3 r2 = 8/3 r2 , så

h = (2√2/√3) r = b√2 = 48,990cm


Skriv et svar til: Optimering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.