Matematik

"Bestem brænd tiden" og "Glassets rumfang"

08. april 2010 af MaikenLP (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal bestemme brændtiden for et glas med et rumfang på 5,0 liter der sættes ned over et stearinlys. 

De kende værdier er et glas med et rumfang på 1,00 litter tager det 19 sekunder for at brænde ud 

og et glas med et rumfang på 2,50 tager det 55 sekunder for at brænde ud. 

Hvad skal jeg så gøre for at finde brændtiden for glasset med en rumfang på 5,0 litter ?

Jeg skal bestemme rumfanget når brændtiden er 200 sekunder

Hvordan finder jeg det ?   


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. april 2010 af Petereter (Slettet)

Gætter bare, 19 sek gange 5 liter = 95 sekunder for brændetiden???

:)


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. april 2010 af Petereter (Slettet)

ej du skal bare se bort fra det jeg skrev okay :)


Svar #3
08. april 2010 af MaikenLP (Slettet)

Okay men det ville være rart hvis det bare var det..

Ville være meget taknemlig hvis der er nogle der ved hvad jeg skal gøre :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#0 - Du skal opstille en model for brændtiden i sek. som funktion af glassets rumfang i liter . Det er vel rimeligt at antage en lineær model. Du skal så bare huske på, at når du sætter et glas ned over stearinlyset, fortrænger stearinlyset en vis mængde luft, der er lig med rumfanget af stearinlyset. Lad os kalde rumfanget i liter af stearinlyset for s, glassets rumfang i liter for x, og brændtiden i sek for y. Da er det rimeligt at antage, at der gælder en relation af formen

y = a (x-s) = ax - as .

Vi skal bestemme de to konstanter a og s ud fra de to givne oplysninger, y(1) = 19, og y(2,5) = 55 :

19 = a(1 - s)

55 = a(2,5 - s)

Heraf fås, ved at trække lign 1 fra lign 2:

36 = 1,5a , eller a = 24 . Dernæst finder vi s fra den 1. ligning:

1-s = 19/24, eller s = 5/24 (liter).

For et glas med rumfang 5,0 liter finder vi da brændtiden

y(5,0) = 24•(5 - 5/24) = 120-5 = 115 sek.

Når brændtiden er 200 sek, finder vi

200 = 24•(x - 5/24) = 24x - 5 , så glassets rumfang er

x = 205/24 = 8,542 liter


Svar #5
08. april 2010 af MaikenLP (Slettet)

Mange mange tusind tak !! Du har lige redet mit liv :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Forhåbentlig mener du "reddet" ? :-)


Svar #7
08. april 2010 af MaikenLP (Slettet)

Ja hehe Ups !! 


Skriv et svar til: "Bestem brænd tiden" og "Glassets rumfang"

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.