Matematik

Monotoniforhold

11. april 2010 af JonLar (Slettet) - Niveau: A-niveau

Kan nogen hjælpe?

En funktion f er givet ved f(x)=x3-24x2+189x-487 

1. Bestem monotoniforholdene for f, og bestem de lokale ekstrema.

2. For hvilke værdier af tallet b har ligningen f(x)=b netop to løsninger?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. april 2010 af peter lind

1) Find f'(x) og løs ligningen f'(x) = 0. Da f'(x) er kontinuert kan f'(x) kun skifte fortegn i nulpunkter. Brug dette til at finde fortegnene for f'(x). Er f'(x) > 0 er funktionen voksende. Er f'(x) < 0 er den aftagende.

2) Hvis du tegner en graf for f(x) vil du se at en vandret linje skærer grafen 2 steder når den ligger mellem maksimum og minimum.  Funktionen f(x) -b skal altså ligge mellem lokalt maksimum og minimum. Jeg vil stærkt anbefale at du laver den graf for f(x) også for flere værdier af b.


Svar #2
11. april 2010 af JonLar (Slettet)

 Men hvordan kan man beregne 2)?


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. april 2010 af peter lind

Du indsætter simpelthen de fundne værdier fra spørgsmål 1 i funktionen f(x)-b


Svar #4
11. april 2010 af JonLar (Slettet)

 Jeg kan ikke helt gennemskue hvor det er f(x)-b?


Svar #5
11. april 2010 af JonLar (Slettet)

 hvorfor*


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. april 2010 af peter lind

Fordi f(x) = b <=> f(x)-b=0


Svar #7
11. april 2010 af JonLar (Slettet)

 I opgave 1 får jeg at der er ekstrema i punterne (7,3) og (9,-1). Hvad får jeg ud af og hvordan skal jeg så indsætte værdierne i f(x)-b? Jeg skal vel udregne et interval af b-værdier, hvor der er netop to løsninger, så det bliver en generel besvarelse?  


Svar #8
11. april 2010 af JonLar (Slettet)

 Det må vel være alle de værdier der ligger mellem max og min, men jeg kan stadig ikke se hvordan jeg generelt kan vise det med udregninger?


Svar #9
11. april 2010 af JonLar (Slettet)

eller nej, hvis man kigger på grafen, så har alle er der tre løsninger til ligningen for alle værdier mellem max og min. Så forstår jeg det slet ikke 


Svar #10
11. april 2010 af JonLar (Slettet)

Er det så bare i max og min at der er netop to løsninger? sådan ser det ud på grafen. 


Skriv et svar til: Monotoniforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.