Matematik

Værdimængde

14. april 2010 af sabinesn (Slettet) - Niveau: B-niveau

Angiv funktionens værdimængde:

f(x)=x^3-x^2-8x+12,x∈[-4;3]

Nogle der kan hjælpe? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. april 2010 af peter lind

Find lokal maksima og minima. Værdimængden er et interval, hvor intervalendepunkterne enten er værdien af f(x) i endepunkterne eller i et lokalt maksima eller et lokalt minimum.


Svar #2
14. april 2010 af sabinesn (Slettet)

For at finde værdierne af de lokale ekstremapunkter, sættes de to x-værdier i den ikke-differentierede funktion:
f(-4/3)=(-4/3)^3-(-4/3)^2-8*(-4/3)+12=500/27=18,5
f(2)=2^3-2^2-8*2+12=0
 

Så det her er værdimængde??


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. april 2010 af peter lind

Du skal også se på f(-4) og f(3). De værdier du kommer frem til er ikke værdimængden selv men mulige intervalendepunkter for værdimængden. Det venstre endepunkt er den mindste af disse værdier. Den største er det højre intervalendepunkt.

Prøv at lave en graf af funktionen. Det gør det meget mere overskueligt.


Svar #4
14. april 2010 af sabinesn (Slettet)

intervalendepunkter?

har ikke haft om værdimængden i gymnasiet - så er da lidt på bar bund :) ..


Svar #5
14. april 2010 af sabinesn (Slettet)

f(-4) = -36
f(3) = 6

og det er jo mere end 0 og 18,5?


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. april 2010 af peter lind

Er 6>18,5?


Svar #7
14. april 2010 af sabinesn (Slettet)

nej ..

men altså intervalendepunkter - hvad er det?

og hvordan skriver jeg det - altså i afleveringen? :)

hvis værdimængden er ]0; 18,5[ - så er -36 da i hvert fald "udenfor" denne mængde??


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. april 2010 af peter lind

Hvis intervallet er [a;b] er intervalendpunkterne a og b.

Det er korrekt at -36 ligger uden for dit angivne interval. Kan dit angivne interval så være værdimængden?


Svar #9
14. april 2010 af sabinesn (Slettet)

Altså så værdimængden er ]-36; 6[ ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. april 2010 af peter lind

Ligger 18,5 i det interval?


Svar #11
14. april 2010 af sabinesn (Slettet)

Ja ?


Brugbart svar (0)

Svar #12
14. april 2010 af peter lind

Nej Der gælder ikke at -36< 18,5<6. Lav evt. en tallinje og ellers lav grafen for funktionen. Som nævnt giver den et godt overblik


Skriv et svar til: Værdimængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.