Matematik

maple hjælp!

14. april 2010 af dressed (Slettet)

opgaven er at angive en forskrift for et andengradspolynomium, altså ax^2+bx+c, når jeg har punkterne (-a,2), (3,2) og (1,-1)

Er nået så langt i maple:

> expand(y = a*(x-1)^2-1);
y = a x - 2 a x + a - 1

> a := solve(-1 = a*(x-1)^2-1, a);
0

har fået at vide dette er formlen til at finde forskriften:
> solve(0*((x-1)^2)-1);

-1

Men resultatet burde vel være en forskrift? eller kan jeg bruger 0 og -1 til noget?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. april 2010 af utdiscant (Slettet)

Du kan opstille tre ligninger som svarer til de tre punktpar du har givet. Nu kan du løse de tre ligninger for at finde de tre variable a, b og c:

lign1 := a*(-a)^2 + b*(-a) + c = 2;
lign2 := a*3^2 + b*3 + c = 2;
lign3 := a+b+c=-1;
solve([lign1,lign2,lign3],[a,b,c]);


Svar #2
14. april 2010 af dressed (Slettet)

Får et meget underligt resultat. Hvad stiller jeg op med det? Er ret ny i maple....


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. april 2010 af utdiscant (Slettet)

 Hvad er dit meget underlige resultat?


Svar #4
14. april 2010 af dressed (Slettet)

undskyld, så forkert tror jeg.

Så a=-3, b=27/2 og c=-23/2?


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. april 2010 af utdiscant (Slettet)

Ja og det passer også med dine tre punkter :)


Svar #6
14. april 2010 af dressed (Slettet)

perfekt. Tak for hjælpen! :)


Svar #7
14. april 2010 af dressed (Slettet)

når jeg indsætter punkterne i excel bliver formlen y = 0,75x^2 - 1,5x - 0,25? :(


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. april 2010 af utdiscant (Slettet)

Du forsøger polynomiel regression af anden grad?


Svar #9
14. april 2010 af dressed (Slettet)

Ja. Der er flere måder at løse den på, men kan ikke rigtig få det rigtige resultat frem ved nogle af metoderne.


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. april 2010 af utdiscant (Slettet)

Jeg ved ikke hvad der går galt i Excel, men de resultater du har skrevet der passer ikke og dem vi fandt i Maple passer fint. Er du sikker på at vi snakker om de samme punktpar?


Svar #11
14. april 2010 af dressed (Slettet)

Ups. Nu jeg ser på det igen. -a skulle der stå -1. Men det kan vel ikke ændre det SÅ meget?? eller hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #12
14. april 2010 af utdiscant (Slettet)

 Jo, det betyder at det du får i Excel er rigtigt og det får du også i Maple hvis du skriver -1 i stedet for -a.


Svar #13
14. april 2010 af dressed (Slettet)

det har du ret i. Endnu engang tak!


Skriv et svar til: maple hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.