Dansk

hjælp!! hvordan er det nu man bøjer tillægsord?????

14. april 2010 af EllenK (Slettet) - Niveau: 8. klasse

hej

jeg er ikke serlig god til gramatik

og jeg kan ikke huske hvordan man bøjer tillægsord?

vil i ikke gerne hjælpe mig?

på forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. april 2010 af Proprium (Slettet)

Tillægsord - adjektiver - kan bøjes i tre grader, nemlig positiv (1.grad), komparativ (2. grad) og superlativ (3.grad). Komparativ dannes ved at føje -(e)re til grundformen (positiv), og superlativ dannes ved at tilføje -(e)st til grundformen. Betragt tillægsordet 'smuk':

1. grad (positiv) = smuk

2. grad (komparativ) = smukkere

3. grad (superlativ) = smukkest

- Det skal siges, at nogle adjektiver ikke gradbøjes med ovennævnte endelser. De gradbøjes i stedet med 'mere' eller 'mest'. Betragt ordet 'genert':

1. grad (positiv) = genert

2. grad (komparativ) = mere genert

3. grad (superlativ) = mest genert

Det er dog ikke alle adjektiver, som kan gradbøjes, idet nogle adjektiver ikke betegner egenskaber eller kvaliteter, der kan forekomme i større eller mindre grad. En figur kan for eksempel ikke være mere eller mindre trekantet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. april 2010 af Vakso (Slettet)

Det er ikke alle tillægsord der bøjes på samme måde:

Fx

God bøjes sådan:

God

Bedre

Bedst

Men fx. kan ordet Positiv bøjes på en anden måde således

Positiv

Mere positiv

Mest positiv


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. april 2010 af Mraweewee (Slettet)

Og nogen tillægsord kan ikke rigtig bøjes, så hvis det lyder helt hen i vejret så siger man mere og mest.
Eks.:
Blå
Mere blå
Mest blå

(istedet for blåere, blåest...)


Svar #4
14. april 2010 af EllenK (Slettet)

okay mange tak !! :)


Skriv et svar til: hjælp!! hvordan er det nu man bøjer tillægsord?????

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.