Matematik
mat. opg. tangent
01. marts 2005 af
melis (Slettet)
Hej... jeg har lidt svært ved at finde ud af spg b. Er der mon en der gider at tage et kig? på forhånd tak
en funktion f er bestemt ved f(x)=x^2-2x-1
a) bestem en ligning for tangent til grafen for f i punktet Q(3,f(3))
Dette har jeg gjort:
tangentligningen har jeg fået til y= 4x-10
b) bestem Xo således at tangenten til grafen for f i punktet P(Xo,f(Xo)) er vinkelret på linien med ligningen y=5x+1 ??
Det er så her jeg ikke rigtig forstår hvordan jeg skal løse b!
en funktion f er bestemt ved f(x)=x^2-2x-1
a) bestem en ligning for tangent til grafen for f i punktet Q(3,f(3))
Dette har jeg gjort:
tangentligningen har jeg fået til y= 4x-10
b) bestem Xo således at tangenten til grafen for f i punktet P(Xo,f(Xo)) er vinkelret på linien med ligningen y=5x+1 ??
Det er så her jeg ikke rigtig forstår hvordan jeg skal løse b!
Svar #1
01. marts 2005 af Katty (Slettet)
Tangenten og linjen y står vinkelret på hinanden netop når produktet af deres hældninger er -1:
a*c = -1
Hældningen til tangenten med førstekoordinat x0 er:
f'(x) = 2x0-2 (a)
Hældningen for linjen med forskrifen y=5x+1 er:
5 (c)
Løs lignignen for x0:
(2x0-2)*5=-1
x0 = 9/10
a*c = -1
Hældningen til tangenten med førstekoordinat x0 er:
f'(x) = 2x0-2 (a)
Hældningen for linjen med forskrifen y=5x+1 er:
5 (c)
Løs lignignen for x0:
(2x0-2)*5=-1
x0 = 9/10
Skriv et svar til: mat. opg. tangent
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
