Matematik

andengradspolynomium

26. april 2010 af EmilieBN (Slettet)

Hej. Jeg har sidder lige og bokser lidt med en opgave. Det irriterer mig utrolig meget, at jeg ikke kan løse den. Så håbede jeg kunne få lidt hjælp eller noget i den stil. 

Opgaven lyder således:

Bestem det andengradspolynomium, der opfylder p''  (0) = 2
og p(x) = 0,5x * p'(x) + (3/2)x - 1

Her er p '' (x) = (p') '(x), dvs p'' (x)

Jeg har aldrig haft om aflededet funktioner før skal det dog lige siges.

På forhånd tak. Knus  


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#0 - Men du har nok hørt om differentialkvotient?

Andengradspolynomiet har formen

p(x) = ax2 + bx + c , så

p'(x) = 2ax + b , og

p''(x) = 2a .

Den 2. afledede er altså konstanten 2a, og den skal være = 2, så vi ser, at a = 1.

Dernæst skal der gælde

p(x) = 0,5x * p'(x) + (3/2)x - 1. Dette giver

ax2 + bx + c = 0,5x(2ax+b) + (3/2)x - 1 , eller

ax2 + bx + c = ax2 + 0,5bx + (3/2)x - 1 , dvs

bx + c = (0,5b + 3/2)x -1 .

Dette kan kun være opfyldt for alle x, hvis både

b = 0,5b + 3/2  og c = -1, dvs

b = 3 , og c = -1, så polynomiet er

p(x) = x2 + 3x - 1


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. april 2010 af AMelev

p(x) = ax2 + bx + c

1) Bestem p'(x) og indsæt det i ligningen for p(x).

2) Bestem p''(x), og benyt p''(0) = 2 til at bestemme a

3) Koefficienterne til de enkelte x-potenser skal være de samme på de to sider.
Fx ax2 + bx + c = (a +c)x2 + (3b+2a)x + c+5b ⇔a = a+c, b = 3b + 2a og c = c + 5b
Løs de 2 sidste ligninger.


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. april 2010 af mathon

    p(x) = ax2 + bx + c

    p'(x) = 2ax + b

    p''(x) = 2a

..................

   p''(0) = 2a = 2
              a = 1
  
   p(x) = (1/2)x·(2x + b) + (3/2)x - 1 = x2 + bx + c 

             c = -1

             x2 + (b/2)x + (3/2)x - 1 = x2 + bx + c

             (b/2)x + (3/2)x = bx

             b = 3

  p(x) = x2 + 3x - 1


Skriv et svar til: andengradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.