Biologi
Blodsukker
Vil 50 g. glukose, 50 g. sakkarose og hvidt brød med 50 g. kulhydrat give samme stigning i blodsukkeret?
Svar #1
02. maj 2010 af Druesukker (Slettet)
Kulhydrater er opbygget forskelligt, og før i tiden troede man at komplekse kulhydrater, som fx stivelse fra brød tog længere tid at fordøje end simple kulhydrater, som fx sakkarose/sukker. Sakkarose har ganske vist et højt GI, men stivelse fra hvidt brød har et endnu højere.
Grunden er at stivelse er opbygget at op til 100.000 glukosemolekyler, der sidder sammen som perler på en snor. Vores fordøjelsessystem har let ved at "klippe" snoren over mellem glukosemolekylerne, så de optages hurtigt.
Sakkerose derimod består kun af to små molekyler, nemlig et glukose- og et frugtosemolekyle. Begge kan optages fra tarmen, men før frugtose kan blive til blodglukose (blodsukker) mkå det forbi leveren og omdannes. Det tager tid, og leveren beholder en del af den omdannede frugtose som reservelager.
Derfor giver sakkarose en laver blodsukkerstigning end man kunne forvente.
Glukose bliver optaget direkte fra tarmen og bevirker straks til høj blodsukkerstigning.
Derfor er den hurtigste: Glukose
Den næste er: hvidt brød
Og det langsomste er: Sakkarose
Håber det kan bruges ;)
Skriv et svar til: Blodsukker
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.