Matematik

Funktionsundersøgelser

30. april 2010 af Jone (Slettet)

Hej alle

Jeg har en opgave, som jeg er i tvivl om. Håber nogen kan hjælpe. Tak

Opg.

Bestem Vm(f) for følgende funktion.

a) f(x)= x3-6x2+16  hvor  x ∈[-1,5]

Jeg ville lige spørge om -1 og 5 er nulpunkterne til funktionen? Efter man har fundet monotoniforholdene og tegnet fortegnvariationen kan man aflæse i hvilke punkt funktionen har globalt minimum, som man kan bruge til at finde Værdimængden for f ?

Er det rigtig forstået??


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

 #0 - Du kan jo let afgøre, om nogle bestemte x-værdier er nulpunkter for funktionen ved at udregne f(x) for disse x-værdier. Hvis f(x) = 0, er x jo et nulpunkt for f. 

Eventuelle løsninger til ligningen f'(x) = 0 i intervallet [-1 ; 5] giver de x-værdier, hvor f(x) kan have lokalt minimum eller maksimum, og disse x-værdier skal så sammenlignes med funktionesværdierne f(-1) og f(5) i intervalendepunkterne, for at afgøre, om det også er globalt minimum eller maksimum. 


Svar #2
30. april 2010 af Jone (Slettet)

Dvs. x∈[-1,5] er ikke nulpunkterne for funktionen, men derimod definitionsmængden for funktionen? Hvis ja, så skal jeg finde f '(x) og nulpunkterne for f '(x) og bruge nulpunkterne til at bestemme monotoniforhold for f '. Men hvordan kan jeg så vide i hvilke interval funktionen har en værdimængde?

Jeg er lidt forvirret over, hvad jeg skal regne ud først og hvordan jeg kommer frem til Vm(f).


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. april 2010 af OleJastrau (Slettet)

Funktionen har jo kun en værdimængde i det interval, hvor funktionen er defineret. Idet du har din funktionen defineret på et lukket interval, må du altså have et maksimums- og et minumspunkt enten i et stationært punkt eller i et endepunkt. Det hele burde derfor give sig selv, når du har lavet din monotoniundersøgelse.


Svar #4
30. april 2010 af Jone (Slettet)

ok dvs, jeg laver en monotoniundersøgelse og finder værdimængden efter at have fundet globalt minimumspunkt.


Svar #5
02. maj 2010 af Jone (Slettet)

Kan det passe at Vm(f)= [-16,15]??


Skriv et svar til: Funktionsundersøgelser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.