Matematik

Hjælp!!

06. maj 2010 af CJ3 (Slettet) - Niveau: C-niveau

I et koordinatsystem er en parabel P bestemt ved ligningen 8 15 y = x2 − x + .
(a) Beregn koordinatsættet til hvert af parablens skæringspunkter med førsteaksen, og beregn
koordinatsættet til parablens toppunkt.
En familie af linjer a l er bestemt ved ligningen y = ax − (4a + 2) .
(b) Beregn afstanden fra parablens toppunkt til linjen 3 l .
(c) Bestem de værdier af a, for hvilke parablen P og linjen a l har netop ét punkt fælles.

Denne opgave har jeg brugt MEGET tid på, håber nogle kan hjælpe mig med den!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Din parabelligning ser noget ufuldstændig ud :

8 15 y = x2 − x + 

Kan du kigge på den en gang mere?


Svar #2
06. maj 2010 af CJ3 (Slettet)

ups..

I et koordinatsystem er en parabel P bestemt ved ligningen y=x^2-8x+15

(a) Beregn koordinatsættet til hvert af parablens skæringspunkter med førsteaksen, og beregn
koordinatsættet til parablens toppunkt.
En familie af linjer a l er bestemt ved ligningen y = ax − (4a + 2) .
 

(b) Beregn afstanden fra parablens toppunkt til linjen l3.
(c) Bestem de værdier af a, for hvilke parablen P og linjen a l har netop ét punkt fælles.

Så skulle der ikke være flere fejl :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Meget bedre.

a) Skæringspunkterne med førsteaksen fås ved at løse ligningen y = 0, altså x2 - 8x + 15 = 0. Toppunktets x-koordinat ligger præcis midt mellem de to rødder..

b) Linien l3 må være linien med ligningen y = 3x - (4·3+2) altså y = 3x - 14 . Beregn afstanden fra toppunktet til denne linie.

c) Se først på løsninger til ligningen

x2 - 8x + 15 = ax - (4a+2) , der omskrives til

x2 -(8+a)x + 17+4a = 0 .

At parabelen P og linien la har netop eet punkt fælles betyder, at diskriminanten for denne 2.-gradsligning er 0. Bestem derfor diskriminanten d for denne 2.-gradsligning og bestem de værdier for a, hvor d = 0.


Svar #4
06. maj 2010 af CJ3 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen!!


Skriv et svar til: Hjælp!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.