Kemi
Reaktionshastighed
05. marts 2005 af
Niels (Slettet)
Opgave 75 i Myginds A2 bog s. 143
Vi betragter en reaktoin mellem A og B. For at undersøge hvordan reaktionshastigheden afhænger af koncentrationerne gennemføres fem forsøg. I hvert forsøg måles initiashastigheden
A (M) B(M) v (M/s)
0,04 0,04 6,18*10^-6
0,02 0,04 3,11*10^-6
0,01 0,04 1,54*10^-6
0,04 0,02 1,58*10^-6
0,04 0,01 0,39*10^-6
Anfør reaktionens hastighedsudtryk og find hastighedeskonstanten
Facitlisten siger v=k*[A]*[B]^2 men jeg kan ikke helt se hvordan jeg skal finde dette
på forhånd tak
Vi betragter en reaktoin mellem A og B. For at undersøge hvordan reaktionshastigheden afhænger af koncentrationerne gennemføres fem forsøg. I hvert forsøg måles initiashastigheden
A (M) B(M) v (M/s)
0,04 0,04 6,18*10^-6
0,02 0,04 3,11*10^-6
0,01 0,04 1,54*10^-6
0,04 0,02 1,58*10^-6
0,04 0,01 0,39*10^-6
Anfør reaktionens hastighedsudtryk og find hastighedeskonstanten
Facitlisten siger v=k*[A]*[B]^2 men jeg kan ikke helt se hvordan jeg skal finde dette
på forhånd tak
Svar #1
05. marts 2005 af frodo (Slettet)
du er nødt til at finde ud af om reaktionen er af 1. 2. 3. ... orden mht hver af reaktanterne. dette gør du ved at indtegne punkterne på de måder der svarer til hhv. 1. , 2. orden.
Men husk det skal være hver for sig. fx med B, har du tre punkter, når A holdes konstant, og tilsvarende med A, når B holdes konstant.
Men husk det skal være hver for sig. fx med B, har du tre punkter, når A holdes konstant, og tilsvarende med A, når B holdes konstant.
Svar #2
05. marts 2005 af Epsilon (Slettet)
Niels,
Bemærk, at der er tre variable: [A], [B] og v. For at undersøge hvorledes v afhænger af [A] hhv. [B] er man nødt til at holde koncentrationen af den anden reaktant konstant.
Foretag en lineær regression på datasættet ([A](M),v(10^(-6)M/s)) for [B] konstant, dvs. disse punkter
(0.01,1.54)
(0.02,3.11)
(0.04,6.18)
Du skal vise, at det leder til et hastighedsudtryk på formen
v = k1*[A] (1)
hvor k1 er en konstant.
Tilsvarende foretages kvadratisk regression på datasættet ([B](M),v(10^(-6)M/s) for [A] konstant. Undersøg om
v = k2*[B]^2 (2)
for en konstant k2.
Hvis dette er tilfældet, så er v proportional med [A] og med [B]^2, og altså giver (1) og (2), at
v = k*[A]*[B]^2
for en konstant k, som kan bestemmes ud fra dataene.
//Singularity
Bemærk, at der er tre variable: [A], [B] og v. For at undersøge hvorledes v afhænger af [A] hhv. [B] er man nødt til at holde koncentrationen af den anden reaktant konstant.
Foretag en lineær regression på datasættet ([A](M),v(10^(-6)M/s)) for [B] konstant, dvs. disse punkter
(0.01,1.54)
(0.02,3.11)
(0.04,6.18)
Du skal vise, at det leder til et hastighedsudtryk på formen
v = k1*[A] (1)
hvor k1 er en konstant.
Tilsvarende foretages kvadratisk regression på datasættet ([B](M),v(10^(-6)M/s) for [A] konstant. Undersøg om
v = k2*[B]^2 (2)
for en konstant k2.
Hvis dette er tilfældet, så er v proportional med [A] og med [B]^2, og altså giver (1) og (2), at
v = k*[A]*[B]^2
for en konstant k, som kan bestemmes ud fra dataene.
//Singularity
Skriv et svar til: Reaktionshastighed
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
